"Descoperirea arheologica fara precedent" dezvaluita cu mare pompa luni la New York de doi cineasti, cu veleitati de detectivi, nu a produs sub nici o forma impresia scontata asupra arheologilor si a teologilor de renume mondial. Acestia au contin
"Descoperirea arheologica fara precedent" dezvaluita cu mare pompa luni la New York de doi cineasti, cu veleitati de detectivi, nu a produs sub nici o forma impresia scontata asupra arheologilor si a teologilor de renume mondial. Acestia au continuat ieri seria de remarci ironice la adresa regizorului Simcha Jacobovici si a producatorului sau James Cameron. Reactiile cele mai dure impotriva documentarului realizat de cei doi au venit chiar de la Ierusalim.
Amos Kloner, unul dintre primii arheologi care au vazut la inceputul anilor '80 mormantul in jurul caruia se face acum atata valva, si-a reluat seria de declaratii batjocoritoare la adresa celor care sustin ca au descoperit ramasitele lui Iisus si ale familiei acestuia.
"Scopul lor este unul pur material. Avem de-a face cu un mormant absolut obisnuit al unei familii din clasa de mijloc. Numele celor inhumati acolo erau la vremea respectiva cele mai populare nume evreiesti", precizeaza Kloner.
"Dovezile istorice, religioase si arheologice demonstreaza faptul ca locul unde a fost inmormantat Hristos este cel pe care a fost ridicata Biserica Invierii", a explicat si Attallah Hana, un prelat grec ordotox de la Ierusalim.
Stephen Pfann, teolog la Universitatea Tara Sfanta din Ierusalim, este una din persoanele intervievate chiar de realizatorii documentarului. El spune ca ipoteza sustinuta de acest film are extrem de putina consistenta. "Crestinii nu vor fi impresionati aproape de loc. Pericolul vine insa din partea scepticilor care jubileaza atunci cand cineva terfeleste lucruri extrem de dragi credinciosilor (....) Parerea mea e ca sansele ca acolo sa se afle ceea ce sustin ei sunt de 1%", mai spune Pfann. El se arata sceptic si in privinta descifrarii corecte a numelui "Iisus" inscris pe unul din sarcofage, precizand ca din punctul lui de vedere ar fi mai degraba vorba de Hanun. "Toti specialistii admit ca vechea limba semita este extrem de greu de descifrat", conchide Pfann.
Osnat Goaz, purtatorul de cuvant al Autoritatii Israeliene pentru Antichitati, a precizat ca institutia a fost de acord cu trimiterea celor doua osuare la New York, prezentate in conferinta de presa de luni, "dar asta nu inseamna ca sustine ceea ce afirma autorii documentarului". Asadar, cele doua sicrie prezentate de Cameron si Jacobovici nu contineau nici un fel de ramasite pamantesti. Oasele au fost inhumate intr-un cimitir evreiesc la scurt timp dupa descoperirea lor din 1980, asa cum impune traditia, la dispozitia specialistilor ramanand doar cele sase osuare inscriptionate si cateva "resturi" pentru testele ADN.
Punctul forte al documentarului se dorea a fi chiar rezultatul testelor ADN, dar odata dezvaluit acesta nu a facut altceva decat sa evidentieze erorile. Mostrele de ADN, aflate la dispozitia specialistilor, au fost foarte limitate. Acestia au analizat doar ADN-ul mitocondrial, care se transmite pe linie materna, fapt care permite existenta posibilitatii ca "Iisus" si Mariamene (Maria Magdalena) sa fi fost, in realitate, frate si sora pe linie paterna, si nu sot si sotie cum sustine documentarul.
Cele doua mici sicrie fac parte dintr-un grup de zece descoperit in timpul construirii sudului orasului Ierusalim. Despre sase dintre acestea se spune ca ar fi inscriptionate cu numele Yehoshoua Ben Yossef (Iisus, fiul lui Iosif), Marta, Myriam (Maria), Matei, Jofa (Iosif, identificat ca fratele lui Iisus), Yehouda Bar Yehoshoua (Iuda, fiul lui Iisus).
"Fiecare crestin stie ca Iisus, fiul lui Dumnezeu, a murit si a inviat in duminica Pastelui", a precizat pentru New York Post purtatorul de cuvant al arhidiocezei din New York, Joseph Zwilling. "Nici un test ADN si nici un film hollywoodian nu va putea schimba vreodata asta", a conchis Zwilling.
Intr-o declaratie data publicitatii ieri dimineata la New York, presedintele National Clergy Council, reverendul Bob Schenk, a denuntat interesele oculte din spatele documentarului anticrestin. "De-a lungul timpului, Hollywood a atacat si si-a batut joc de religia crestina, promovand numai portrete negative ale celor care incercau sa-si pastreze credinta nealterata. S-au facut filme care au incercat sa submineze spiritualitatea. Productia "Codul lui Da Vinci", care s-a concentrat asupra unei halucinante teorii a conspiratiei in care se angajase Biserica Catolica pentru a ascunde adevarata istorie a lui Iisus, a operat in acelasi mod ca o structura mafiota", a precizat Bob Schenk.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.