Radu Berceanu a identificat aeroportul folosit in viitor de liniile aeriene low-cost. Este pe linga municipiul Urziceni, judetul Ialomita.

Ministrul Radu Berceanu a decis mutarea zborurilor low-cost pe un aeroport deocamdata parasit. Acesta este situat in mijlocul Baraganului, la 70 de kilometri de Bucuresti, in vecinatatea localitatii Urziceni.

Acum aeronavele low-cost folosesc Aeroportul Baneasa, situat la citiva kilometri de centrul Capitalei, dar vor fi dirijate in sapte-zece ani catre Aeroportul Alexeni, a spus ieri ministrul.

Pe aeroportul de oras Baneasa vor zbura doar cei care „isi pot permite", a precizat Berceanu.

Taxa de aeroport cu miza

Reprezentantii companiilor de zbor ieftin sint uimiti cum ministrul Transporturilor le poate impune viitorul aeroport, fara a le lasa pe acestea sa il aleaga. Mai mult, potrivit unei viitoare directive europene, majorarea tarifelor platite Aeroportului Baneasa, care ar putea duce la gonirea lor de aici, nu se va putea face decit transparent, caci asa cere UE, spune reprezentantul unei linii aeriene care a solicitat anonimatul. „Nimeni nu va fi nebun sa se duca acolo" (n.red.- la Alexeni), adauga acesta. Tarifele platite de liniile aeriene Aeroportului Baneasa sint cu 30% mai mici decit pe Otopeni si mutarea zborurilor pe acesta ar scumpi biletele cu 20%.

Aeroport imobiliar

Presa a speculat in mai multe rinduri ca miza trecerii pe linie moarta a Aeroportului Baneasa este transferul in circuitul imobiliar a 180 de hectare aflate in proprietatea aeroportului. Georgiana Marica, consultant de vinzari al firmei care construieste cartierul de lux Baneasa Rezidential, spune ca Aeroportul Baneasa se va desfiinta si de aceea zgomotul nu va mai fi o problema. „Aeroportul nu va ramine foarte mult timp, e o chestiune de timp", spune aceasta. Mutarea traficului ieftin este dictata de interese imobiliare, declara Stefan Mladin, liderul sindical de pe Baneasa. In plus, acesta spune ca fuziunea aeroporturilor Baneasa si Otopeni, dictata de Ministerul Transporturilor, a fost o miscare strategica, ce va fi urmata de inchiderea Aeroportului Baneasa, dupa ce se va constata ca acesta nu merge. Ulterior, terenurile acestuia, valorind peste o mie de euro metrul patrat, vor intra in circuitul imobiliar. „Cu taxe luate din cind in cind de la Gigi Becali si de la Michael Jackson, aeroportul nu va putea supravietui", spune acesta.

De la teroristi la capsunari Alexeni, fost aerodrom militar dezafectat, a avut un rol important in zilele Revolutiei din decembrie, aici consemnindu-se un trafic intens de elicoptere si aeronave. Aerodromul a fost inchis in urma cu doi ani, iar recent, cele 352 ha au trecut in administrarea Ministerului Justitiei, care vrea sa construiasca aici o puscarie.