Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a prezentat, ieri, bilantul MAI pe anul 2006.
La eveniment au participat presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu, invitati din zona politicii, justitiei, dar si
Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a prezentat, ieri, bilantul MAI pe anul 2006.
La eveniment au participat presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu, invitati din zona politicii, justitiei, dar si ai institutiilor cu atributii in mentinerea sigurantei nationale. Timp de aproape doua ore cat a durat sedinta de bilant a Ministerului Administratiei si Internelor pe anul 2006, desi au stat unul langa altul, presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu nu si-au aruncat nici macar o privire. Daca premierul s-a jucat cu ochelarii pe toata durata evenimentului, presedintele si-a ales un punct fix in care a privit fara incetare. Desi a fost o intalnire gradul zero, prima dupa cearta de la TVR, demnitarii nu au schimbat nici o vorba. Primul care a sosit la sedinta a fost seful Guvernului, urmat la numai cateva minute de presedinte. Inainte de a intra in sala de sedinta, amandoi au petrecut cateva minute in biroul ministrului Vasile Blaga. Pe parcursul prezentarii bilantului, Tariceanu a stat langa Basescu, dar asta nu i-a determinat sa isi adreseze intrebari sau sa faca macar un schimb de priviri. Premierul a luat notite sau a stat cu bratele la piept, in timp ce Basescu a privit numai in fata, jucandu-se cu stiloul si afisand o usoara grimasa pe chip. Ministrul Blaga a fost un fel de mediator, dupa ce a schimbat cateva cuvinte cu presedintele, i-a transmis ceva si premierului, moment in care Basescu nu a privit deloc catre Tariceanu, desi se afla intre cei doi. Mai mult, la plecare presedintele si premierul au parasit sala fara sa se salute.
Sfaturile presedintelui
Reprezentanti ai serviciilor secrete, ai Justitiei si ai Parlamentului s-au declarat multumiti de cooperarea cu structurile Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) in cursul anului trecut, dar au apreciat ca dialogul si cooperarea interinstitutionale ar putea fi imbunatatite. Presedintele Basescu a apreciat activitatea Politiei Rutiere pentru fermitatea cu care a aplicat noul Cod Rutier, desi au fost presiuni din toate mediile sa nu se aplice si chiar sa se renunte la el. Totodata, presedintele a sfatuit politistii de la rutiera sa foloseasca "un mod de adresare care sa fie mai prietenos in relatia cu cetatenii, dar sa mentina exigenta aplicarii legislatiei rutiere". "Este obligatorie nota politicoasa in relatia cu oamenii", a spus Basescu. De asemenea, la initiativa presedintelui, MAI ar trebui sa publice pe site fisele posturilor pentru cadrele din conducerea institutiei, inclusiv pe cea a ministrului, precum si pe cele ale reprezentantilor din conducerea Politiei. "Nu spunem sa stim fisa postului pentru toti ofiterii de la Judiciara, dar macar sa stim de ce se ocupa fiecare", a adaugat Basescu. La randul sau, ministrul Blaga a mentionat ca "in Germania sunt publice fisele posturilor si salariile cadrelor din conducerea Politiei, lucru ce se poate realiza si in Romania", intr-un timp relativ scurt. In ceea ce priveste Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza, Basescu a cerut ferm ca destinatia institutiei sa nu fie schimbata, ea trebuie sa pregateasca politisti, nu avocati, procurori sau judecatori. Programa trebuie sa fie adaptata in asa fel incat sa pregateasca numai politisti. Totodata, Basescu a cerut ca, in cadrul acestei Academii, accentul sa fie pus "pe formarea de politisti cu cunostinte juridice, nu pe formarea de juristi cu cunostinte de politie". In completare, ministrul Blaga a raspuns imediat ca "aceasta institutie nu trebuie sa devina o fabrica de juristi cu cunostinte de politisti".
Multumiti de relatia cu MAI
Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a apreciat ca relatia dintre Ministerul Public si MAI se desfasoara in limitele prevazute de lege si in limitele protocoalelor de colaborare. "Stiu ca de foarte multe ori va loviti de incapatanarea unor procurori care par a nu intelege eforturile pe care le faceti sau nu apreciaza la justa valoare munca dumneavoastra in dovedirea unor fapte penale si prinderea unor infractori", a precizat Kovesi. Ea a atras atentia asupra faptului ca disparitia evidentelor privind traficul frontalier ar putea duce la intrarea pe teritoriul Romaniei a unor mari grupari de criminalitate organizata infractionalitala, ceea ce va trebui sa duca la sporirea colaborarii dintre politisti, procurori si ofiterii de legatura.
"In aceste conditii, operativitatea nu va mai reprezenta doar operator statistic, ci va deveni un factor esential in solutionarea unuei cauze penale, indiferent de complexitatea acesteia", a adaugat Kovesi.
La randul ei, Monica Macovei, ministrul Justitei, le-a cerut politistilor sa respecte drepturile celor cercetati. "Puterea politistilor si in general a celor care aplica legea nu trebuie sa se manifeste in mod brutal, violent, ci prin planuri inteligente si actiuni bine gandite si rapide", a mai spus Macovei.
n


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.