Ioan Niculae a falimentat combinatele chimice de la Turnu Magurele, Savinesti si Bacau, cu ajutorul firmelor H & H COMPANY SRL Constanta si SIERRA QUADRANT SRL, ultima in calitate de lichidator judiciar. Cu toate ca ZIUA a dezvaluit pe larg modul
Ioan Niculae a falimentat combinatele chimice de la Turnu Magurele, Savinesti si Bacau, cu ajutorul firmelor H & H COMPANY SRL Constanta si SIERRA QUADRANT SRL, ultima in calitate de lichidator judiciar. Cu toate ca ZIUA a dezvaluit pe larg modul de operare al fostului ofiter de Securitate, AVAS, Ministerul Finantelor si alte institutii abilitate ale statului au ramas impasibile fata de aceasta retea de crima organizata, ce opereaza pe teritoriul Romaniei. In ciuda faptului ca Justitia a dispus anularea licitatiei privind vanzarea ilegala a SC SOFERT SA Bacau, lichidatorul judiciar a instrainat activele catre o firma ce se ocupa cu vanzarea fierului vechi. In acest mod, demolarea combinatului de ingrasaminte chimice a fost pecetluita, singura sansa de supravietuire fiind interventia de urgenta a Parchetului.
Gratie relatiilor sale in fostul APAPS, Ioan Niculae a devenit actionar majoritar la combinatul SC SOFERT SA Bacau, prin intermediul INTERAGRO SA si INTERACTION SRL pe care le controleaza. In baza unei scheme diabolice, combinatul a fost falimentat controlat, perioada cea mai nefasta inregistrandu-se intre anii 2002 si 2004. Datoriile au ajuns la circa 25 de milioane de dolari, ceea ce a determinat AVAS sa execute silit unele dintre activele societatii. Apoi a fost solicitata procedura falimentului, judecatorul sindic numind drept lichidator judiciar tocmai pe SC SIERRA QUADRANT SRL, o firma cu care magnatul zimnicean mai facuse afaceri in detrimentul statului, dupa cum vom arata mai incolo.
La data de 14 aprilie 2005, pentru a se putea infrupta in continuare din patrimoniul SOFERT, Ioan Niculae a inscris la Oficiul National al Registrului Comertului SC AMURCO SRL Bacau, care s-a transformat intr-o veritabila capusa. Noua "facatura" avea acelasi obiect de activitate cu SOFERT, inchiriind utilajele acesteia. La sfarsitul anului 2005, dupa numai cateva luni de functionare, AMURCO SRL inregistra datorii de peste 3,5 milioane de dolari, in vreme ce declinul combinatului bacauan se accentua vazand cu ochii. Totul, sub supravegherea atenta a lichidatorului judiciar SIERRA QUADRANT.
Modelul a fost brevetat la Turnu Magurele
Combinatul de ingrasaminte chimice SC TURNU SA Turnu Magurele, judetul Teleorman a asigurat peste 7000 de locuri de munca, pana in 1994. Apoi, regresul a fost asigurat de Banca Columna, controlata din umbra de fostul director al SRI, Virgil Magureanu. Odata cu decesul bancii a inceput si agonia combinatului teleormanean. Mai tarziu, unii dintre directori au ajuns dupa gratii, SC TURNU intrand in lichidare voluntara, in noiembrie 2003. Anul urmator, AVAS a scos la licitatie combinatul, lichidator judiciar si organizator al licitatiei fiind desemnata aceeasi SC SIERRA QUADRANT SRL Bacau. De cumpararea activelor dunarene s-au aratat interesate firma VIROMET SA a lui Ioan Niculae si H & H SRL Ovidiu, Constanta, o societate insignifianta specializata in comercializarea fierului vechi. In urma unor studii de specialitate, SC TURNU a fost evaluata la 2.369.535.080.000 de lei vechi (aproximativ 72,5 milioane de euro). Cele doua ofertante n-au licitat, pana cand pretul a ajuns la batjocoritoarea suma de 174.824.298.202 lei (adica 5,6 milioane de euro). In acel moment, H & H SRL s-a abtinut, iar firma lui Niculae si-a adjudecat combinatul.
Anghel, administratorul cipriotilor
Falimentarea acestuia a continuat, magnatul neobosindu-se sa investeasca 48,205 milioane de dolari, asa cum se angajase. Ulterior, Niculae a schimbat denumirea combinatului in SC DONAU CHEM SRL, in iulie 2005, promitand o iluzorie regresare economica de senzatie.
In conditii similare, fostul ofiter de Securitate a acaparat si combinatul de ingrasaminte chimice din judetul Neamt. Mai intai, in cardasie cu directorul AZOCHIM Savinesti, Vasile Ciobanu, magnatul a infiintat o capusa sub denumirea AGRO FERTIL SRL. Aceasta a inchiriat 80% din utilajele si instalatiile combinatului, preluand activitatea de pe platforma chimica. Cum era si de asteptat, falimentul n-a putut fi evitat, astfel ca AVAS a scos AZOCHIM la licitatie. In acest mod, activele societatii au ajuns pe mana cipriotilor de la GA-PRO-CO CHEMICALS SRL, care n-au nici in clin, nici in maneca cu o astfel de activitate. In spatele acesteia este de presupus ca se afla tot Ioan Niculae. Si inca un lucru nu lipsit de importanta. Administratorul firmei cipriote, cu sediul intr-un paradis fiscal, Emil Dan Anghel, este actionar semnificativ si la societatea de lichidari judiciare SIERRA QUADRANT SRL.
Licitatie cu dedicatie
Dovada ca demolarea mai multor combinate de ingrasaminte chimice a fost concertata consta in numirea, tot a SIERREI QUADRANT SRL, drept lichidator judiciar al SOFERT.
Prin intermediul acesteia, AVAS a scos anul trecut platforma bacauana la licitatie. Initial, pretul de strigare a fost de 12,2 milioane de dolari, dar nici un ofertant nu s-a aratat interesat sa intre in competitie cu omnipotentul Ioan Niculae. In aceasta situatie, comisia de licitatie, aflata sub obladuirea lichidatorului SIERREI QUADRANT, a diminuat ilegal pretul de pornire la jumatate. Regulamentul privind organizarea si desfasurarea licitatiei mentiona cu claritate ca, "daca nici un ofertant nu ofera pretul de pornire, comisia de licitatie declara inchisa licitatia si intocmeste procese verbale in acest sens". Apoi, pretul de pornire se diminua. Cum la primele doua strigari nu s-a prezentat nici un ofertant, nu poate fi vorba ca nu s-ar fi oferit suma ceruta. Asa ca pretul pentru adjudecarea SOFERT n-ar fi trebuit diminuat. In fine, la licitatia programata pentru data de 6 septembrie 2006 s-au prezentat trei ofertante: H & H SRL, VIROMET-ul lui Niculae si outsider-a SC ELDO SRL Bucuresti. Cum lucrurile erau dinainte aranjate, ultima firma a fost descalificata ilegal din competitie de organizatori. In urma acestei masinatiuni, H & H SRL si-a adjudecat platforma SOFERT pentru doar 11.256.000 RON (3,9 milioane USD), fata de pretul initial de pornire de 35.175.000 RON (12,2 milioane de dolari). Daca la vanzarea platformei de la Turnu Magurele avusese castig de cauza VIROMET-ul lui Niculae, acum era timpul complicei H & H SRL sa-si adjudece licitatia.
Omisiunile judecatorilor
SC ELDO SRL s-a inscris la licitatia pentru SOFERT in baza unui contract anterior de asociere cu finantatoarea SC GOLLES TURISM & GASTRONOMIE SRL Oradea.
O firma constituita din banii unor austrieci, care nu dispune nici macar de un fax. In mod cu totul paradoxal, asa-zisa finantatoare a renuntat la cumpararea combinatului bacauan, in momentul in care a aflat ca exista toate sansele ca acesta sa fie adjudecat de SC ELDO. In consecinta, a solicitat restituirea garantiei de participare la licitatie, care se afla in contul SOFERT. Daca ne gandim ca directorul general al ASIROM (firma controlata tot de Niculae) este austriac, si ca magnatul zimnicean intentioneaza sa vanda societatea de asigurari tot unor austrieci, lucrurile incep sa se lege.
Pentru distragerea atentiei autoritatilor de la aceasta masinatiune, reprezentantii GOLLES au apelat pana si la presa bacauana, pentru denigrarea SC ELDO SRL. Un ziar local chiar a condamnat, voalat, organizarea flagrantului de luare de mita si retinerea pentru cercetari a celor trei corupti la care ne-am referit anterior. Ceea ce n-a luat insa in calcul gasca lui Niculae este ca firma bucuresteana ELDO dispune de fondurile necesare cumpararii combinatului, si poate returna oricand garantia de participare la licitatie, in clipa in care va fi deblocata de lichidatorul judiciar.
Dintr-un motiv care noua ne scapa, Tribunalul Bacau a omis, in mod ciudat, in decizia din 13.12.2006, sa formuleze o propozitie din care sa rezulte explicit ca dispune repetarea licitatiei cu ofertantul SC ELDO SRL, caruia i-a dat castig de cauza pe linie. In acest timp, H & H SRL poate hotari discretionar soarta activelor SOFERT, pana la precizarea respectiva.
Reteta SNTR functioneaza in continuare
In urma unui flagrant de luare de mita, in cazul licitatiei pentru adjudecarea SOFERT, trei persoane au ajuns dupa gratii. Un fost militian, un consilier juridic al AVAS si un reprezentant al lichidatorului judiciar. Mita in schimbul careia coruptii s-au angajat sa schimbe rezultatele licitatiei masluite s-a ridicat la 75.000 de euro.
In paralel, SC ELDO SRL a contestat licitatia la Tribunalul Bacau. Instanta a dispus, la data de 13.12 2006, anularea licitatiei trucate, anularea deciziei de neadmitere la licitatie a SC ELDO, anularea deciziei de admitere la licitatie a H & H Constanta si anularea procesului-verbal de licitatie. Dar pe lichidatorul SIERRA QUADRANT si pe H & H le-a durut in cot de hotararea instantei, desi stiau foarte bine ca licitatia fusese contestata. Cele doua entitati au incheiat, la sfarsitul anului trecut, un proces-verbal de punere in posesie, prin care firma constanteana devenea stapana pe platforma bacauana.
Exact la fel cum s-au petrecut lucrurile in cazul privatizarii frauduloase a SN "Tutunul Romanesc". Atunci, Ioan Niculae a pus mana pe societate pentru sapte luni de zile, desi licitatia fusese anulata. In tot acest timp a devalizat-o si indatorat-o dupa cum a avut chef. Ceea ce nu este exclus sa se intample si la SOFERT, daca Parchetul nu va institui sechestru asigurator. Ar mai fi de spus ca, la unison, VIROMET, H & H si SIERRA QUADRANT au depus recurs impotriva deciziei Tribunalului Bacau de anulare a licitatiei.
Sesizari ramase fara raspuns
La fel de interesant, in aceasta afacere, este faptul ca SC ELDO SRL a depus memorii la Ministerul Finantelor Publice, AVAS si Parchet, denuntand afacerile murdare din jurul privatizarii "cu dedicatie", masluite, a combinatului bacauan. Cu toate ca termenul legal de 30 de zile a expirat demult, nici una dintre aceste institutii n-a transmis petentei vreun raspuns. Asta ne face sa credem ca primelor doua institutii, in calitate de creditori importanti ai SOFERT, putin le pasa de bunurile statului. La fel cum s-a intamplat si in cazul vanzarii pe gratis a "Tutunului Romanesc" catre firma magnatului Ioan Niculae. In loc sa schimbe imediat lichidatorul judiciar, care face jocurile fostului ofiter de Securitate - dupa cum ZIUA a demonstrat in mai multe randuri -, cei doi creditori se complac intr-o impasibilitate de-a dreptul condamnabila. Ceea ce denota ca influentele lui Ioan Niculae in administratia statului n-au palit nici in actualul regim.
Un lichidator controversat
SIERRA QUADRANT este un controversat lichidator judiciar, care s-a ocupat o vreme de destinele SC RAFO Onesti, in cele din urma fiind inlaturat. De asemenea, a batatorit calea baronului PSD, Culita Tarata, pentru ocuparea Insulei Mari a Brailei, pe care acesta a luat-o in mod ilegal in arenda, pentru o perioada de 20 de ani. Poate nu este lipsit de interes faptul ca asociatii SIERRA s-au ocupat de afacerile celor mai mari latifundiari ai tarii, Culita Tarata si Ioan Niculae. Contestatara licitatiei trucate pentru adjudecarea activelor SOFERT a acuzat lichidatorul judiciar la care ne referim ca a intocmit cu rea-credinta si superficial atat Caietul de sarcini cat si Regulamentul de organizare si desfasurare a licitatiei, astfel incat sa poata descalifica SC ELDO SRL, care nu facea jocurile magnatului Niculae.
Prietenele PSD
De mentionat mai este ca atat VIROMET cat si H & H SRL au fost admise la licitatia pentru SOFERT cu incalcarea flagranta a OUG nr. 51/ 1998. La art. 35 al acestui document se prevede clar ca ofertantele nu pot participa la licitatii daca inregistreaza datorii. Si, totusi, au fost admise, in conditiile in care, la sfarsitul exercitiului financiar 2005, VIROMET inregistra datorii de circa 18 milioane de dolari, iar H & H de aproape un milion USD.
H & H COMPANY SRL este o societate cu raspundere limitata, infiintata in anul 1999 de Viorica Herberth si Cornelia Holban, avand ca principal obiect de activitate colectarea, recuperarea, dezmembrarea si valorificarea prin comert cu ridicata a resturilor reciclabile feroase si neferoase. Cele doua asociate detin un hotel in localitatea Ovidiu, vizavi de fosta termocentrala, unde adesea poposesc fosti demnitari ai guvernarii PSD, impreuna cu familiile, pentru recreere.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.