Oferta de locuinte noi va creste substantial in anii urmatori, in conditiile in care noi proiecte imobiliare vor fi anuntate in 2007.

Compania imobiliara Colliers International estimeaza ca in acest an vor fi lansate cel putin sase pro
Oferta de locuinte noi va creste substantial in anii urmatori, in conditiile in care noi proiecte imobiliare vor fi anuntate in 2007.

Compania imobiliara Colliers International estimeaza ca in acest an vor fi lansate cel putin sase proiecte rezidentiale, care vor cuprinde circa 3.150 de unitati noi. Acestea vor fi finalizate in urmatorii trei-patru ani. Aceasta cifra arata ca Roma-nia este inca o piata interesanta pentru investitorii din domeniul imobiliar, in conditiile in care anul trecut au fost lansate 19 ansambluri rezidentiale, iar in anul 2005 au iesit pe piata doar trei proiecte de acest gen.

Creste oferta

Cele 22 de proiecte lansate in 2005 si 2006 vor aduce pe piata aproape 11.000 de apartamente. Asta nu inseamna ca oferta va creste brusc. Cele mai multe proiecte se dezvolta in faze, prin urmare cele 11.000 de apartamente vor fi disponibile pe parcursul urmatorilor trei ani. Astfel, in 2006 au fost lansate mai putin de 5.000 de locuinte, urmind ca restul de 6.000 sa fie oferite spre vinzare in 2007 si 2008, potrivit studiului realizat de Colliers. Cererea este pe masura asteptarilor, iar cifrele arata ca romanii au incredere sa cumpere locuinte in blocuri inca neterminate. Din cele aproape 5.000 de locuinte lansate spre vinzare in 2006, raportarile dezvoltatorilor arata ca au fost vindute 3.000, asta si deoarece pentru multe proiecte locuintele din oferte au fost disponibile in a doua parte a anului. Printre cele mai importante proiecte care au fost lansate in ultimii doi ani se numara Asmita Gardens, Central Park, Planorama, Rose Garden, Green Lake, My Dream Residence.

Pretul conteaza

Conform acestui studiu, cel mai bine vindute au fost studiourile, datorita pretului redus, care garanteaza si o revinzare mai rapida, si in conditii mai avantajoase. Conform studiului, oferta s-a epuizat. In cazul apartamentelor cu un dormitor, din stocul existent s-au vindut 69%, la cele cu doua dormitoare - 93%, iar la cele cu trei dormitoare - 80%. In cazul celor tip penthouse oferta a fost mult mai redusa, iar indicele de vinzare este undeva in jurul a 73%. In ceea ce priveste structura vinzarilor in functie de agentia imobiliara, studiul spune ca circa 38% din tranzactiile de vinzare a locuintelor in 2006, pe acest segment, au fost incheiate de Colliers, 20% de Eurisko, iar in rest indicii se impart astfel: Neocasa - 18%, Regatta - 8%, CB Richard Ellis - 6%, iar restul agentiilor 10%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.