Acuzatiile de mita pentru energie lansate si de Traian Basescu, si de Codrut Seres sint infirmate de cei care ar fi putut da mita.

ALRO Slatina nu a umblat cu valize cu bani prin Ministerul Economiei si nu a dat spaga consilierilor de la Cotroceni pentru a primi curent, a tinut sa precizeze ieri vicepresedintele Consiliului de Administratie al societatii, Marian Nastase.

Declaratia sa survine dupa ce, saptamina trecuta, presedintele Basescu a spus ca ALRO mergea cu valizele cu bani in Ministerul Economiei condus de Codrut Seres pentru a putea capata energie electrica, iar Seres a afirmat ca ALRO ar fi dat o spaga de patru milioane de dolari la Administratia Prezidentiala pentru a avea acces direct la energie de la Hidroelectrica.

Incepind din 2001, ALRO a primit energie de la Hidroelectrica prin intermediul Energy Holding, care a ajuns sa-i asigure 75% din consum. In toamna lui 2005 insa, ALRO a reziliat, la cere-rea sa si cu acordul Energy Holding, acest contract si a intrat in relatie directa cu Hidroelectrica, operatiune in care ar fi aparut spaga la Cotroceni.

Insa, potrivit „Evenimentului zilei" de ieri, ALRO ar fi compensat rezilierea contractului cu patru milioane de dolari (exact suma avansata ca spaga de catre Seres) printr-un act aditional. Dupa ce s-a lansat acuzatia de spaga, Marian Nastase a spus ca a solicitat Energy Hol-ding publicarea actului aditional, dar aceasta a refuzat. Energy Holding a explicat ca aceasta a fost decizia actionarului sau majoritar, pe baza clauzei de confidentialitate dintre cele doua companii, si ca suma platita de ALRO „nu acopera decit partial" pierderea suferita prin renuntarea la clientul ALRO. Seres nu a putut fi contactat.

Despre restul de 25% din necesarul de energie, pentru a carei achizitie ALRO ar fi umblat cu valizele cu bani prin Ministerul Economiei (acuzatia de spaga a lui Basescu), cei de la ALRO spun ca nu au fost nevoiti sa dea mita pentru ca au avut contracte.

„Am avut intii contract cu Electrica Oltenia, apoi cu Nuclearelectrica pe 12 luni si acum cu Complexul Turceni pina la jumatatea anului 2006. Contractele cu Nuclearelectrica si Turceni au fost incheiate pe bursa de energie", a spus Marian Nastase.