Un documentar despre presupusul mormint al lui Isus naste controverse printre liderii Bisericii, dar si printre arheologi.

Ieri a fost lansat la New York filmul „Mormintul pierdut al lui Isus", realizat de James Cameron si Simcha Jacobovici, unde au fost prezentate publicului, pentru prima oara, osemintele lui Isus si ale Mariei Magdalena. Dupa controversa in jurul cartii lui Dan Brown, „Codul lui Da Vinci", documentarul pune iar pe jar bisericile crestine. Pelicula pleaca de la descoperirea a zece sicrie cu presupusele ramasite ale lui Isus si ale altor apropiati intr-o pestera de linga Ierusalim. Sicriele au fost datate la circa 2.000 de ani, iar inscriptiile in aramaica includ nume precum „Isus", „Maria Magdalena" si „Iuda, copilul lui Isus". „Gindul ca e posibil sa fi gasit mormintul lui Isus e dincolo de orice mi-as fi putut imagina", spune Jacobovici, intr-un comunicat de presa al Discovery Channel. Mai mult, regizorii sustin ca ipoteza lor e confirmata de specialisti in arheologie, de analiza ADN si de statistica. „Noi ne-am facut temele, am adus cazul la lumina, acum e timpul sa inceapa dezbaterile", spune Cameron, posesor al unui Oscar pentru regia „Titanicului".

ADN-ul lui Dumnezeu

Reactiile bisericilor si ale istoricilor nu s-au lasat asteptate. „Este o teorie absurda si fantezista. Orice crestin stie ca Isus, fiul omului si al lui Dumnezeu, a murit si a inviat in Duminica Pastelui. Nici un test de ADN si nici un film de la Hollywood nu vor schimba asta", a spus Joseph Zwilling, purtatorul de cuvint al Bisericii Catolice din New York, pentru publicatia „New York Post". In acelasi val critic, Amor Kloner, profesor la Universitatea Bar-Ilan din Israel, a apreciat ca „este o poveste frumoasa, dar fara nici o dovada. Numele de pe morminte sint asemanatoare cu cele ale familiei lui Isus. Dar ele erau foarte comune printre evrei in acele secole". Intr-un interviu CBS, specialistul se intreba revoltat: „Poti sa testezi ADN-ul lui Dumnezeu?". Antropologul Joe Zias, specialist in Orientul Mijlociu, afirma ca supozitiile lui Cameron sint lipsite de onestitate. „Daca familia lui Isus ar fi fost atit de bogata incit sa-si permita un mormint, acesta ar fi fost in Nazareth, si nu in Ierusalim", explica Zias.