Mii de romani au indurat duminica seara frigul cumplit de la Patinoarul „Mihai Flamaropol" pentru a-i vedea la treaba pe campionul olimpic Evgheni Plusenko si pe violonistul Edvin Marton.

Bucurestenii s-au inghesuit la cele doua spectacole sustinute de cei doi, nelasindu-se intimidati nici de ger si nici de pretul ridicat al biletelor care au costat intre 120 si 300 de lei. In public s-a aflat si presedintele Basescu, insotit de prima doamna, de fiica lor cea mica si de consilierii prezidentiali pe probleme de sport, Octavian Bellu si Mariana Bitang. Presedintele a fost salutat de Edvin Marton, care si-a luat in serios rolul de amfitrion al serii.

Paganini la zero grade

Edvin Marton a dus de altfel greul show-ului, cintind aproape fara intrerupere. Desi se numeste „Regi pe gheata", spectacolul a avut si o prezenta feminina, regina serii fiind, dupa cum a declarat-o Marton, celebra sa vioara Stradivarius, evaluata la patru milioane de dolari. In timpul petrecut de Marton la Bucuresti, vioara a fost indeaproape pazita de bodyguarzi profesionisti.

Chiar si la zero grade vioara Stradivarius a sunat exceptional, Edvin Marton reusind sa cucereasca cu totul un public neobisnuit totusi cu muzica clasica. Marton a fost acompaniat de Orchestra din Monte Carlo, alcatuita din cinci instrumentiste, una dintre ele fiind chiar sora violonistului. Ca un bonus pentru spectatorii romani, Marton a interpretat „Ciocirlia".

Aristocraticul Plusenko

Desi nu a dansat decit de patru ori, de cite ori si-a facut aparitia, Evgheni Plusenko a stirnit ropote de aplauze, ovatii, chiuituri si declaratii de dragoste, mai ceva ca un star rock. Elegant, de-a dreptul aristocratic, parind ca pluteste, Plusenko a dovedit, fara prea mult efort, de ce are in palmares toate medaliile posibile. Punctul culminant al show-ului a fost un fragment din programul prezentat de Plusenko la Jocurile Olimpice din 2006, pe muzica din filmul „Nasul". De altfel, Plusenko a purtat acelasi costum negru cu strasuri ce pare sa-i fi purtat noroc la Jocurile Olimpice.

Un alt moment indelung aplaudat a fost dansul celor doi, Plusenko pe patine si Marton cu pantofi cu talpa speciala, pe melodia „Paganini 5" inclusa pe albumul „Stradivarius", cu care violonistul ungar a cistigat anul trecut Premiul Emmy. „Desi vom dansa impreuna, sa stiti ca nu sintem gay", au tinut sa precizeze cei doi artisti, spre linistea miilor de fane. „De altfel, m-am apucat de muzica tocmai ca sa impresionez fetele de la gradinita", a mai marturisit Marton.

Dansurile pe gheata prezentate de trupa Europa Ice Company, un numar acrobatic, jocurile de lasere si focurile pe gheata au intregit spectacolul. Bucurestenii au plecat inghetati, dar multumiti, singurul regret fiind acela ca show-ul a durat prea putin.

Plusenko - 52 de medalii de aur, Marton - un Stradivarius * Evgheni Viktorovici Plusenko s-a nascut pe 3 noiembrie 1982 la Solnechni, in Siberia, intr-o familie saraca. La 11 ani se muta la Sankt Petersburg, unde incepe sa lucreze cu antrenorul Alexei Misin. La 11 ani putea face deja toate sariturile triple. Misin l-a transformat dintr-un simplu „saritor" in balerinul rafinat care este astazi. Plusenko a cistigat de cinci ori campionatele europene la patinaj artistic, de trei ori campionatele mondiale si, in 2006, a luat titlul olimpic. A facut istorie in patinaj cu combinatia de sarituri cvadrupla-tripla-tripla. In cariera sa a luat de 78 de ori nota maxima la patinaj, 6, si a cistigat 52 de medalii de aur.

* Edvin Marton, pe numele sau adevarat Csüry Lajos Edvin, s-a nascut in Ungaria in 1974. A studiat la Academia de Muzica „Ferencz Liszt" din Budapesta, la Academia „Ceaikovski" din Moscova si la celebra scoala de arta Julliard din New York. Pentru performantele sale extraordinare, statul ungar i-a dat in folosinta o vioara Stradivarius, evaluata la patru milioane de dolari. A devenit celebru prin colaborarea cu patinatorul Evgheni Plusenko pentru care a compus programe muzicale de exceptie. In 2006 a luat Premiul Emmy pentru discul „Stradivarius".