Mai putin de 10% dintre fabricile care proceseaza produse de origine nonanimala respecta legislatia sanitar-veterinara. Doar 902 din cele aproximativ 16.100 de unitati de productie nonanimala (fabrici de zahar, de ulei, procesatori de fructe si legume sau unitati de morarit si panificatie), controlate de ANSVSA, corespund normelor Uniunii Europene, in vreme ce 10.241 de unitati sint „acceptabile", dar trebuie supuse unor noi controale, a declarat Marian Avram, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in cadrul unei conferinte MEDIAFAX. Majoritatea fabricilor controlate de inspectorii Autoritatii, adica peste 3.000, nu respecta insa regulile sanitar-veterinare impuse de legislatia europeana, dintre acestea 1.440 fiind deja inchise total. Reprezentantii patronatelor sustin insa ca problema productiei „la negru" nu este nici pe departe eradicata. „Noi am cheltuit in jur de 300 de milioane de euro pentru modernizarea fabricilor, iar in piata nu se vede nimic. Cei care investesc o fac degeaba atit timp cit linga ei se afla unii care fac evaziune si lucreaza in conditii necorespunzatoare", a declarat Aurel Popescu, presedintele Rompan.

Un alt efect al aderarii manifestat pe piata de panificatie se refera si la cresterea importurilor. (A.S.)