Fara sa fie istoric titrat, colegul nostru Tesu Solomovici intreprinde o salutara incursiune in lumea istoriei tribului evreiesc asezat - in illo tempore - pe pamanturile dintre Nistru, Tisa si Dunare. Paradoxal, desi numarul traitorilor evrei pe ac
Fara sa fie istoric titrat, colegul nostru Tesu Solomovici intreprinde o salutara incursiune in lumea istoriei tribului evreiesc asezat - in illo tempore - pe pamanturile dintre Nistru, Tisa si Dunare. Paradoxal, desi numarul traitorilor evrei pe aceste meleaguri ajunsese in preajma celui de-al doilea Razboi Mondial la aproape un milion de suflete, totusi nu era de gasit cronica existentei lor pe aceste meleaguri. Pagini disparate, fragmente, studii segmentate, reflectoarele cercetatorilor luminau doar anumite secvente de istorie. Am citit despre primul evreu care a scris cu vreo doua secole in urma, cateva pagini de istorie evreiasca, el isi castiga existenta ca tambalagiu si se numea Iakov Psantir. A scris despre istoria evreilor si cel mai important istoric al romanilor, Nicolae Iorga, dar cercetarea sa se oprea undeva prin Evul Mediu. Tesu Solomovici marturiseste ca le-a citit scrierile, si ca a consultat o intreaga biblioteca, a umblat si prin arhive, dar dezvaluie cu sinceritate ca lucrarea sa trebuie privita ca o cronica a evreimii-romane scrisa de un ziarist impatimit de istorie. Personal, prefer o carte in care istoria palpita viu, avand pulsatia vietii autentice, decat imbacsitele tomuri de istorie docta si plicticoasa. Autorul isi exprima nadejdea sa nu atraga asupra-i antipatia cercetatorilor titrati pentru ca a dat tiparului aceasta istorie si-si explica gestul: i s-a parut curios ca aceasta comunitate evreiasca, odinioara atat de numeroasa pe pamanturile romanesti, si cu o istorie atat de veche, sa nu poata prezenta p cronica tiparita a existentei sale de la inceputuri si pana in zilele noastre. Acum aceasta cronica exista; ea se intinde pe doua volume - primul a si aparut zilele acestea -, acoperind perioada dintre primul secol inainte de Hristos si pana la 23 august 1944. E fascinant modul cum prezinta autorul aparitia primilor evrei in cetatile grecesti din Pontul Euxin, pe malurile Marii Negre sau in localitatile-cetati ale dacilor. Documentele sunt rare, dar nu lipsesc. M-a atras si modul inteligent al prezentarii "aparitiei chestiunii evreiesti" in Tarile Romane, ca si curajul de a interpreta altfel - nu tocmai foarte ortodox -, anumite istorii legate de istoria Holocaustului si de guvernarea maresalului Ion Antonescu. Cine a afirmat ca in materie de istorie, importante sunt acribia si nuanta, ingemanandu-le nu a gresit. (V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.