Cuplul Ceausescu a fost executat in Bucuresti. Acest lucru reiese din certificatele de deces ale celor doi, emise de Primaria Sectorului 1. Documentele eliberate de aceasta unitate administrativa au numerele de inregistrare 5420 si 5421 din 30 decemb
Cuplul Ceausescu a fost executat in Bucuresti. Acest lucru reiese din certificatele de deces ale celor doi, emise de Primaria Sectorului 1. Documentele eliberate de aceasta unitate administrativa au numerele de inregistrare 5420 si 5421 din 30 decembrie 1989. La locul mortii, in mod ciudat, a fost trecuta localitatea Bucuresti si adresa de resedinta din Bulevardul Primaverii nr. 50. Actele au fost completate in urma declaratiei lui Gelu Voican Voiculescu. Aceste greseli ingreuneaza atat mersul Justitiei, in acest caz cat si elucidarea unor mistere care au reusit sa provoace controverse timp de aproape doua decenii.
Nici certificatele medicale de constatare a decesului, parafate de profesorul Vladimir Belis, de la Institutul de Medicina Legala nu respecta adevarul istoric, pe care il cunoastem. Belis a consemnat in cele doua acte emise, tot la 30 decembrie 1989, ca Nicolae si Elena au murit prin impuscare in data de 25 decembrie, la ora 15.00 in Bucuresti. Cat se poate de fals!
In schimb, la sectiunea "Cauza propriu-zisa a mortii" profesorul a consemnat hemoragia interna. Dar, asa cum a recunoscut de mai multe ori, nu a efectuat nici o constatare sau autopsie in acest sens.
Cea mai simpla varianta
Ipoteza ca sotii Ceausescu nu sunt ingropati la Cimitirul Ghencea Civil devine tot mai credibila. Cand facem aceasta afirmatie avem in calcul si posibilitatea ca trupurile celor doi sa fi fost incinerate la crematoriul din Capitala. Avocatul familiei Ceausescu, Haralambie Voicilas, a declarat in repetate randuri ca "varianta incinerarii lui Nicolae si Elena Ceausescu este una dintre ipotezele care trebuie luate in calcul". Voicilas crede ca piedicile puse de Ministerul Apararii Nationale la stabilirea unui adevar istoric sunt de "neinteles". Avocatul urmasilor cuplului de dictatori Nicolae si Elena Ceausescu considera ca cel mai usor ar fi sa se accepte testul ADN si sa se dezlege misterul locului inhumarii celor doi.
In acte, "colonei"
Varianta ca Nicolae si Elena Ceausescu sa nu fi fost ingropati la Ghencea a fost respinsa categoric de Gelu Voican Voiculescu. Afirmatiile acestuia au fost sustinute de o serie de declaratii ale fostului director al Administratiei Cimitirelor din perioada in care se presupune ca ar fi inmormantati fostii dictatori la Cimitirul Ghencea Civil. Grigore Ciupagea sustine ca a fost surprins de solicitarea facuta de reprezentantii MApN ca in acel cimitir sa fie concesionate doua locuri de veci pentru doi ofiteri de armata morti in timpul Revolutiei. "Adeverintele erau in regula, deci nu exista nici un motiv pentru ca locurile sa nu fie acordate", spune Ciupagea. Dupa obtinerea aprobarilor necesare, militarii implicati in actiunea de inhumare a celor doi "ofiteri" au facut o serie de solicitari, de altfel neobisnuite. Ei si-au ales singuri locurile de inmormantare si au cerut sa nu vada picior de gropar sau alt angajat al Cimitirului prin apropierea lor. Militarii s-au ocupat de tot, au sapat groapa, au cimentat si au efectuat coborarea cosciugelor.
Administratorul de la Cimitirul Ghencea Civil, Gina Cismarescu, sustine la randul ei ca solicitarea a venit din partea armatei, reprezentata de doi generali, iar in actele prezentate au fost trecute numele a doi colonei, si nu numele celor doi dictatori.
Gelu Voican Voiculescu stie
Intr-un interviu acordat ziarului nostru, pesonajul cheie al executarii si inhumarii sotilor Ceausescu ne-a declarat ca cei doi dictatori au fost ingropati in Cimitirul Ghencea Civil.
"Stanculescu a acceptat sa mergem in Ghencea Civil. S-au cautat rapid doua locuri goale, practic in alee, dar nu unul langa altul, ca nu s-a putut, nu era loc! Nu erau parcele existente, nu erau pe locuri. De cu ziua, cei de la Armata, de la constructii, s-au dus si au sapat gropile, cimentate apoi. Ostasii au fost trimisi tot de Stanculescu, eu habar nu aveam. Au cimentat gropile creand practic niste cavitati din beton. In asa fel incat pe la ora 16 (in data de 30 decembrie 1989 - n.r.) ne-am deplasat la SMC, avand toate actele astea facute, unde are loc toata scena aceea filmata cu punerea lor in cosciuge. Eu am tinut sa le puna niste cearceafuri albe, nu sa fie pusi direct in paie, asa, pentru ca totusi erau oameni. S-au pus capacele, am facut un semn pe al lui, ca sa le deosebesc, pe al ei, evident ca nu a mai fost nevoie, si cand am ajuns la cimitir deja era pe inserate, se vede in film, si fulguia putin. Cativa militari au asigurat paza, ca se mai tragea, totusi, razlet. De la Spitalul Militar Central la cimitir i-am dus in niste furgonete TV ale Armatei. Desigur, la intrarea in cimitir au fost lasate adeverintele acelea de inhumare, in care erau numele lor, in original. Groparii n-au stiut pe cine ingroapa, au crezut ca sunt niste victime, ca multi au fost inmormantati asa. Au vazut ca sunt niste civili si mai multi militari. Au venit si ei au bagat sicriele in mormant, cu chingi, apoi erau dalele de beton aduse acolo, pregatite, au pus dalele pe buza gropii, si, cu cancioace cu ciment, iarasi pregatit, au pus intre rosturi si au zidit dalele. Astfel incat ei au fost pusi intr-un paralelipiped perfect etansat. Cand vor fi dezgropati, asta se va gasi: un sicriu de lemn, care nu cred ca s-a alterat, iar cadavrele, cu atata formol in ele, probabil ca se vor fi conservat destul de bine. Oricum, vor fi suficiente ramasite pentru a face investigatii ADN, toate verificarile, tot ce se vrea", a sustinut Voiculescu in interviul acordat ZIUA.
"Istoria ma va razbuna!"
"Moarte tradatorilor! Istoria ma va razbuna! Traiasca Romania socialista libera si independenta!", au fost ultimele cuvinte ale celui mai temut dictator din blocul comunist.
Despre acest fapt a relatat maiorul in rezerva Dorin Carlan, membru al plutonului de executie creat ad hoc in garnizoana de la Targoviste. "Ceausestii credeau ca fusese o inscenare. Dar noi i-am luat si i-am dus catre zid! Interesant este ca hotararea de a fi executati fusese luata in dimineata zilei de 25 decembrie, in WC-ul din cabinetul generalului Milea de la MApN, iar executia lor a avut loc tot langa un WC. Ceausescu s-a uitat la un moment dat in ochii mei, i-au dat cateva lacrimi si apoi, din acel moment, n-au mai mers pe picioarele lor, practic i-am luat pe sus. Atunci, in timp ce il duceam, Ceausescu a strigat: "Moarte tradatorilor! Istoria ma va razbuna! Traiasca Romania socialista libera si independenta!" Apoi a inceput sa cante Internationala! Toti am tras din proprie initiativa, am tras cate o rafala fiecare. El a murit imediat! Ea inca nu murise, se zbatea inca, facea niste miscari macabre. Eu i-am dat glontul final Elenei Ceausescu, i-am tras in cap!", a povestit, in exclusivitate pentru ZIUA, maiorul (r) Dorin Carlan.
Actul de acuzare
Prezentam in continuare actul de acuzare al celor doi dictatori intocmit de procurorul Dan Voinea. "Domnule presedinte si onorata instanta, avem de judecat astazi pe inculpatii Ceausescu Nicolae si Ceausescu Elena care se fac vinovati de grave crime indreptate impotriva poporului roman, cei doi inculpati au savarsit fapte incompatibile cu demnitatea umana, cu principiile justitiei sociale, actionand discretionar, despotic si criminal, in mod deliberat, pentru a distruge poporul roman, in numele caruia s-au erijat drept conducatori. Pentru crimele grave savarsite de cei doi inculpati in numele poporului roman, victimele nevinovate ale acestor doi tirani, va solicit: Domnule presedinte si onorata instanta, va cer condamnarea acestora la moarte pentru savarsirea urmatoarelor fapte penale: infractiune de genocid; subminarea puterii de stat, pentru organizarea de actiuni armate de natura sa slabeasca puterea de stat; infractiunea de acte de diversiune, pentru distrugerea, degradarea sau aducerea in stare de neintrebuintare, in intregime sau in parte, prin explozii sau orice alt mod a instalatiilor industriale sau a altor bunuri de natura sa aduca in orice mod atingere securitatii statului, si pentru infractiunea de subminare a economiei nationale, prin faptul ca au folosit o organizatie din cele prevazute de articolul 145, Cod Penal, ori de a impiedica activitatea normala a acestora de natura sa submineze economia nationala a poporului roman".
Sentinta pe placul noii puteri
La scurt timp dupa executie, care a avut loc in curtea Garnizoanei din Targoviste in data de 25 decembrie in jurul orelor 15.00, pe postul national de televiziune s-a dat citire urmatorului comunicat:
"Luni, 25 decembrie 1989 a avut loc procesul lui Nicolae Ceausescu si al Elenei Ceausescu, in fata Tribunalului Militar Exceptional.
Capete de acuzare:
1. Genocid - peste 60.000 de victime;
2. Subminarea puterii de stat prin organizare de actiuni armate impotriva poporului si a puterii de stat;
3. Infractiunea de distrugere a bunurilor obstesti prin distrugerea si avarierea unor cladiri, explozii
in oras etc;
4. Subminarea economiei nationale;
5. Incercarea de a fugi din tara pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari, depuse in banci straine;
Pentru aceste crime grave impotriva poporului roman si a Romaniei, inculpatii Nicolae Ceausescu si Elena Ceausescu au fost condamnati la moarte si confiscarea averii.
Sentinta a ramas definitiva si a fost executata".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.