Comisia de etica a UMF „Carol Davila" a confirmat ca feudalul Sorin Simion a copiat din alte lucrari pentru teza de doctorat.

Incepind de ieri, conferentiarul Sorin Simion, fost secretar de stat in Ministerul Sanatatii, fost director al Spitalului Colentina, unul dintre ultimii feudali debarcati de actuala putere, a fost suspendat temporar din activitatea didactica in urma unor acuzatii de plagiat. Concret, el nu mai are voie sa tina cursuri si sa indrume rezidentii in obtinerea unei specializari. Simion este cercetat ca ar fi copiat la lucrarea stiintifica in baza careia a obtinut titlul de doctor in stiinte medicale. Comisia de etica a Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) „Carol Davila" din Bucuresti a analizat saptamina trecuta teza de doctorat si a constatat intr-un raport final ca 24 de pagini sint preluate integral din cartea „Chirurgie hepatica - aspecte generale" a profesorului Liviu Vlad, iar alte 56 au fost luate dintr-o alta carte in limba engleza.

Risca degradarea universitara

Comisia a propus conducerii UMF sa se adreseze comisiei de specialitate din cadrul CNATDCU, care poate reanaliza teza de doctorat si poate propune retragerea titlului de doctor. „In aceste conditii, in cazul doctorului Sorin Simion se va putea merge pina la degradarea sa din functia actuala detinuta la UMF", se arata in raport. In urma acestui document, UMF a propus suspendarea din activitatea didactica si formativa a lui Simion, incepind cu 26 februarie, pina la finalizarea cercetarilor privind valabilitatea tezei.

Sorin Simion a declarat agentiei MEDIAFAX ca, imediat ce va primi decizia de suspendare, va actiona in instanta conducerea UMF. In momentul in care, anul trecut, Simion a trebuit sa se retraga din functia de director al Spitalului Colentina, din cauza incompatibilitatii functiei de manager cu cea de cadru universitar, acesta a declarat ca pentru el este mai importanta obtinerea titlului de profesor. Titlul nu este posibil fara sa fii in prealabil doctor in stiinte.