Abia smulsi din ghearele de otel al "imperiului ruso-sovietic al raului", disidentii Havel si Walesa au preluat conducerea popoarelor, iubitoare de libertate, ceh si polonez. Mai departe - independenta, drepturile omului si libertatea puse in slujba
Abia smulsi din ghearele de otel al "imperiului ruso-sovietic al raului", disidentii Havel si Walesa au preluat conducerea popoarelor, iubitoare de libertate, ceh si polonez. Mai departe - independenta, drepturile omului si libertatea puse in slujba politicii externe si interne, alegerea libera a aliatilor, reveniea la conditii de egalitate printre celelalte membre ale "civilizatiei europene" si, fireste, bunastarea materiala.
Aproape 20 de ani a durat aceasta miscare dulce spre raiul democratic. Acum - amplasati rachete. Vreti sau nu - nimeni nu va intreaba in mod deosebit. Demonstratiile de protest nu sunt interzise in Piata Vaclaw, dar si rachetele le vom amplasa. Dar pana atunci - trimiteti-va soldatii in Irak si in Afganistan (URSS nu i-a obligat nici pe unii, nici pe ceilalti sa lupte in Afganistan, cand a luptat singura).
Se spune ca, din punct de vedere material, cehii si polonezii o duc mai bine (in cazul ultimilor nu am vazut shimbari pozitive in acest sens, dar sa-i credem pe cuvant). Dar pentru fericirea de a-si cumpara un burger trebuie platit. Nu e scump - doar independenta voastra. Politica si militara.
Austro-Ungaria, Germania, Rusia, SUA - cuiva tot i se vor subordona. In sensul acelor de ceasornic. In cazul unora - cu zambetul pe buze (astazi). In cazul altora - fara (probabil, ieri). Asta e toata diferenta. Sa fii satul si zambetul - este tot ce vi se permite. Pana la urmatoarea criza, fireste.
Despre onoarea de stat a Rusiei. Doua evenimente aparent fara nici o legatura unul cu celalalt. In componenta delegatiei moscovite, care, in frunte cu Iuri Lujkov, urma sa ajunga in Crimeea, trebuia sa se afle si Konstantin Zatulin. Presedintele Viktor Iuscenko a interzis personal granicerilor sa permita intrarea in tara a lui Zatulin. Ca urmare, deputatul Dumei de Stat a ramas la Moscova.
Presedintele Estoniei a calificat trupele sovietice, care au eliberat Estonia de fascism, o "sleahta", similara "grupului de banditi" care au fost, in opinia lui, nazistii.
In ambele cazuri a fost lezata onoarea de stat a Rusiei, dar nici unul, nici celalalt caz nu trebuie sa ramana fara o reactie dura din partea Moscovei. Presedintele Estoniei trebuie sa fie declarat persona non-grata, public si prin vocea ministrului de Externe. In ce priveste Ucraina, aici totul este clar, mai trebuie gasiti vreo doi-trei deputati ai Radei Supreme carora sa le fie interzis accesul pe teritoriul Rusiei.
In acelasi timp, referitor la Estonia, e cazul sa ne gandim inclusiv la sanctiuni, unele substantiale si dureroase, astfel incat elita etnocrata sus-pusa a tarii sa regrete vorbele spuse, inclusiv din punct de vedere al avantajelor materiale.
Comentariu publicat de Moskovskie Novosti, retransmis de Agentia "Rusia la zi"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.