Directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice a Judetului (DGFPJ) Iasi, Anton Dobos (foto) a mai incasat, de la Finante, anul trecut, pe langa salariu, suma de 669 milioane de lei vechi (66.965 RON), stimulente pentru rezultatele bun
Directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice a Judetului (DGFPJ) Iasi, Anton Dobos (foto) a mai incasat, de la Finante, anul trecut, pe langa salariu, suma de 669 milioane de lei vechi (66.965 RON), stimulente pentru rezultatele bune ale institutiei. Rezultate care de fapt au lipsit. Anton Dobos cu sotia, Camelia Dobos, seful Trezoreriei Municipiului Iasi, si-au dat stimulente de 1,04 miliarde de lei vechi (104.565 RON). Ceilalti beneficiari importanti ai primelor date din banii statului sunt apropiatii conducerii sau oamenii care au fost pusi in functie de directorul Dobos. Fostii sefi de servicii de la Finante, vanati de Dobos, au primit stimulente de cateva ori mai mici decat subalternii lor, in semn de razbunare. Beneficiarii celor mai mari sume de bani sunt apropiatii directorului Anton Dobos, in timp ce inspectorii cu vechime au fost neglijati sau umiliti cu sume derizorii, de tot rasul. Lista lunara de "premianti" contine un numar de 95 de persoane, care primesc cam aceeasi suma, indiferent de luna.
Clientii casei
Directorii adjuncti, indiferent de sector, au primit lunar sume de bani astronomice, greu de imaginat. Cu toate ca pentru acordarea stimulentelor, directorul Dobos are cadrul legal la dispozitie si poate da pana la trei salarii stimulente, persoanele nou venite sau apropiatii au, conform directorului, activitate din plin. Marin Sorina, director adjunct, cea care coordoneaza activitatea de metodologie, a primit stimulente de 342 milioane de lei vechi (34,2 mii RON), in timp ce directorul adjunct Viorica Onofrei a incasat 430 milioane de lei vechi (43 mii RON) anul trecut, in afara de salariu.
Aceeasi situatie poate fi observata si in familia Dobos. Odata cu venirea la conducere a sotului, doamna Camelia Dobos s-a vazut peste noapte cu sume luate constant, in fiecare luna, acestea fiind cuprinse intre 26 si 65 de milioane de lei vechi (2600 - 6500 RON). Pe tot anul 2006, Camelia Dobos a primit stimulente, la propunerea sotului, de 376 milioane de lei vechi (37.600 RON). Cu toate ca activitatea institutiei a lasat de dorit, sefii de la Bucuresti au continuat sa sustina bunastarea financiara a directorului Dobos. Cea despre care se spune ca are relatii nu doar colegiale sau de serviciu cu directorul Anton Dobos, vorbind aici de Dorina Popa, nu a fost uitata de seful Fiscului iesean. Dupa ce a fost la inceputul anului trecut promovata in functia de Sef Contestatii, Popa a incasat lunar stimulente consistente, ajungand la 198 de milioane de lei vechi (19,8 mii RON) pe intreg anul 2006.
Sefa de la Contabilitate, Felicia Dragan, nu a fost uitata de director: pentru a nu furniza vreun document compromitator referitor la modul de calcul si de acordare a stimulentelor, aceasta a beneficiat de sume importante ca recompensare. A incasat in anul 2006 stimulente in valoare de 349 de milioane de lei vechi (34,9 mii RON).
Nu trage, domn' Dobos!
Odata cu venirea la conducerea Directiei de Finante a lui Anton Dobos, toate tunurile au fost indreptate catre sefii de servicii ce au fost vizati sa fie schimbati cu oamenii lui. Lucru ce poate fi interpretat ca o dorinta a lui Anton Dobos de a controla toata Directia de Finante. Acesta este si motivul pentru care candidatura directorului Dobos a fost sustinuta de Relu Fenechiu, deputat PNL. Apropierea dintre cei doi este evidenta, de vreme ce Anton Dobos si-a construit o vila in cartierul I. C. Bratianu, investitie ce apartine deputatului liberal. Noii sefi sunt cunoscuti ca apropiati ai PNL, motiv pentru care sefii de serviciu din garda veche au inceput sa fie luati la puricat, fara a avea vreo problema profesionala, motiv pentru care multi dintre acestia au plecat din institutie.
ZIUA de Iasi a prezentat cu putin timp in urma motivele pentru care directorul Anton Dobos a fost reclamat de mai multi functionari si fosti sefi de servicii de la Directia de Finante care au afirmat ca au fost somati sa isi dea demisia. Fapt care s-a si intamplat in cursul anului trecut, cu doua exceptii: sefa de la Trezoreria Iasi, Viorica Amaritei, si directorul executiv adjunct - Viorica Onofrei. Sefii de servicii care au fost supusi presiunilor directorului executiv sunt Ioan Neamtu - Audit, Viorica Buruiana - Oficiul Juridic, Jean Sava - Control, Viorica Amaritei - Trezorerie, Ioan Baltag - Resurse Umane si Mihai Haisan de la Contestatii. Grupul celor care au semnalat abuzurile directorului Anton Dobos este mult mai mare si are legatura cu modul in care acesta incearca sa isi impuna functia. Una dintre persoanele care si-a inaintat printre primii demisia, Mihai Haisan, a fost inlocuita la scurt timp de Dorina Popa, adjuncta acestuia, care a castigat concursul pentru postul de sef serviciu, la fel cum Constantin Conta i-a luat locul lui Ioan Baltag, la Resurse Umane. Silvia Raileanu este inlocuitoarea lui Ioan Neamtu la Audit, in timp ce Ionel Damian a luat locul Vioricai Buruiana la Serviciul Juridic. Toti noii sefi de servicii au intrat pe posturi dupa ce au castigat concursurile organizate in ianuarie 2007 la DGFPJ Iasi. In perioada in care erau sefi, cei care au plecat de la Finante luau stimulente de aproximativ doua - trei milioane lei lunar, in timp ce subordonatii acestora luau de cateva ori mai mult. Un exemplu clar este luna februarie 2006, cand Viorica Buruiana, pe atunci sef Serviciu Juridic, a primit de la Dobos stimulente de 3 milioane lei (300 RON). In schimb, subalternul acesteia la acea data, Ionel Damian, a primit, in aceeasi luna, nu mai putin de 20 milioane lei (2000 RON), de aproape sapte ori mai mult.
Control remunerat
Din informatiile detinute, multe dintre controalele cerute de Prefectura Iasi aveau anexate biletele, prin care reprezentantii institutiei, printre care si Tamara Cudelcu, cereau un anumit inspector pentru a efectua verificarile. Unul dintre acestia este Romica Scriitoru, inspector la Directia de Control Fiscal, care nu a ramas nerasplatit de directorul Dobos. El a primit aproape in fiecare luna stimulente de 32 -39 milioane lei (3200 - 3900 RON), adunand 258,42 milioane lei (25.842 RON) in anul 2006, pe langa salariu. In cursul lunii iulie 2006, nu mai putin de 14 Consilii Locale si Primarii din Judetul Iasi au fost controlate de DGFPJ. Toate controalele la primarii au fost demarate si aprobate de directorul Anton Dobos, la cererea Prefecturii Iasi. Multe dintre cereri, venite din mana fostului prefect Radu Prisacaru sunt si din luna martie 2006, doar ca, datorita lucrarilor numeroase, acestea nu au putut fi rezolvate decat in luna iulie. Prin adresa numarul 11.026 din data de 15 martie 2006, Prefectura Iasi cerea directorului Dobos sa verifice mai multe primarii din Iasi, la pachet, fapt care a dat peste cap activitatea DGFPJ, nevoita sa raspunda mai mult solicitarilor venite de la prefectura, decat sa realizeze planul de control lunar, in care solicitarile prefecturii au intaietate in fata altor institutii precum Parchetele sau Inspectoratul Judetean de Politie Iasi. Drept dovada ca prefectura are totdeauna intaietate este si exemplul firmei Total Serv Impex SRL. In cazul acestei firme, Inspectoratul de Politie a cerut un control fiscal inca din luna februarie 2006, trimitand o adresa, cu numarul 3098 din data de 24 februarie 2006. Directorul Dobos a planificat controlul pentru perioada 15-20 iulie, dupa aproape jumatate de an.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.