Compatibilitatea dintre politica ecologista promovata de liderii politici si actiunile lor private este testata de o ancheta Reuters.

Dintre liderii chestionati intr-o ancheta realizata de Reuters doar presedintele Ugandei, Yoweri Museveni, a recunoscut ca nu are vreun plan pentru protectia mediului in viata sa privata. „El se concentreaza mai mult pe dezvoltarea economica", a declarat purtatorul de cuvint al presedintelui.

Apa neagra prezidentiala

Presedintele George W. Bush dispune de dispozitive de colectare a apei, mindrindu-se chiar ca acestea sint identice cu ale fostului vicepresedinte democrat, Al Gore, campionul ecologismului american. Desi administratia Bush nu a ratificat Protocolul de la Kyoto, presedintele explica cum, la ferma sa din Texas, se purifica „apa gri" provenind de la dusuri si „apa neagra" de la bucatarie si toalete, pentru ca, in cele din urma, sa fie folosite la irigatie. Cancelarul german Angela Merkel a declarat: „Fac economie de energie cum fac multi oameni - de la a nu lasa televizorul fara rost in stand-by si pina la a avea un sistem de incalzire eficient".

Locomotie ecologica

Premierul Tony Blair arata ca toate cursele aeriene efectuate de el si de oficialii britanici au emisiile de dioxid de carbon strict calculate. Purtatorul de cuvint al premierului norvegian Jens Stoltenberg a aratat ca: „Premierul incearca sa economiseasca electricitate si cumpara cote pentru emisiile de gaze cu efect de sera cauzate de zborurile sale cu avionul". Premierul italian Romano Prodi a promovat bicicleta ca forma „verde" de transport, folosind-o atit in Italia, cit si in timpul mandatului de presedinte al Comisiei Europene. Mai mult, pentru deplasarile din Italia, Prodi foloseste deseori trenul. Primul-ministru canadian, Stephen Harper, a ajuns sa fie spaima soferilor oficialitatilor, ordonindu-le sa inceteze sa tina motorul pornit in timp ce stationeaza in jurul parlamentului, mai ales iarna cind soferii incearca sa se incalzeasca, fapt considerat o risipa de energie.