Scriitorul Constantin Barbu comenteaza afirmatiile pe care Ion Spinu le lanseaza impotriva lui Gabriel Liiceanu. Barbu a frecventat Scoala de la Paltinis, fiind azi unul dintre cei mai mari eminescologi romani. Despre el, Noica scria in revista Trans
Scriitorul Constantin Barbu comenteaza afirmatiile pe care Ion Spinu le lanseaza impotriva lui Gabriel Liiceanu. Barbu a frecventat Scoala de la Paltinis, fiind azi unul dintre cei mai mari eminescologi romani. Despre el, Noica scria in revista Transilvania: "Constantin Barbu - exceptional de inzestrat pentru lucrari de eruditie si istorie literara". Autor a peste 30 de carti, Barbu ne ofera o expertiza menita sa intelegem mai bine oportunismul de azi al lui Liiceanu.
Am citit cu un sentiment de stupefactie articolul despre Gabriel Liiceanu: este absolut devastator! Din nefericire pentru Liiceanu, plagiatul, asa cum se demonstreaza fara dubitatie, este real, rusinos dar mai ales de neinteles. De ce de neinteles? Fiindca era foarte simplu: ori parafrazezi, ori pui ghilimele. Liiceanu pare a suferi de o boala secreta si grea, care se numeste plagiocefalie, caci, se pare, ca nu numai Heidegger "a patit-o" sub pana autocrata a patronului de la Humanitas. Fotocopiile fiind probe clare, nimic nu mai e de verificat. Daca va fi nevoie, voi putea oferi si alte exemple de plagiat ale aceluiasi personaj. De altfel, Noica mi-a povestit cum a reusit sa-l salveze pe Liiceanu de prima acuzatie de plagiat in teza sa de doctorat despre "Tragic", convingandu-l sa paraseasca Institutul de filosofie. Am fost, ca si Liiceanu, ani de zile, la Paltinis, la Noica, pentru a intalni un genial maestru spiritual, de la care sa invatam carte. Cand Noica ne-a parasit, in decembrie 1987, l-am purtat pe umeri si eu, si Liiceanu, si Plesu, sub privirea sfintitului Steinhardt si nici unul dintre noi n-ar fi trebuit sa uite clipa aceea. Liiceanu a uitat! Altfel cum sa inteleg publicarea de catre Liiceanu a cartii Alexandrei Lavastine despre Noica vazut ca "fascist"? Pentru asta, eu n-o sa-l iert niciodata! De aceea, dezvaluirile din ZIUA nu constituie pentru mine nici o surpriza. Trebuia sa i se intample candva acest lucru. Poate ca ziarul ZIUA ar trebui sa republice Notele de la Securitate ale lui Zigu Ornea impotriva lui Noica, pentru a-i reaminti lui Liiceanu de ce a petrecut maestrul nostru spiritual ani grei in puscariile comuniste. Daca astazi Liiceanu este cineva - si este - faptul i se datoreaza lui Noica, nu lui Z. Ornea!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.