Parchetul intra in actiune la sesizarea presei
Parchetul sustine ca este nelegala decizia de infiintare a Comunitatii Moldovenilor din Romania, intrucat in tara noastra nu exista oficial etnia moldoveneasca si nu se poate recunoaste pers
Parchetul intra in actiune la sesizarea presei
Parchetul sustine ca este nelegala decizia de infiintare a Comunitatii Moldovenilor din Romania, intrucat in tara noastra nu exista oficial etnia moldoveneasca si nu se poate recunoaste personalitatea unei asociatii al carei fundament de existenta il constituie o minoritate etnica inexistenta, informeaza Mediafax. Termenul de recurs a fost depasit, intrucat instanta nu a comunicat in timp util actele necesare pentru ca Parchetul sa poata verifica legalitatea constituirii CMR. Totusi, Parchetul a fost repus in termen dupa ce, in 8 februarie, s-a facut o noua comunicare.
Parchetul Judecatoriei Iasi contesta infiintarea acestei asociatii si arata ca in Romania nu exista o etnie moldoveneasca sau cetateni romani de etnie moldoveneasca. "Nici actul constitutiv al asociatiei nu explica ce se intelege prin etnie moldoveneasca, sensul putand fi dublu", arata Parchetul.
De asemenea, Parchetul amendeaza si articolul 7 din statutul CMR, care prevede ca asociatia are ca obiectiv sustinerea drepturilor colective ale minoritatilor nationale in spiritul documentelor internationale referitoare la protectia minoritatilor, "indiferent daca Romania si-a asumat sau nu obligatia si raspunderea respectarii si aplicarii" documentelor.
Conducerea Judecatoriei Iasi a constatat disfunctionalitati in procedura comunicarii inscrisurilor catre Parchet in dosarul referitor la inscrierea Asociatiei "Comunitatea Moldovenilor din Romania" (CMR), astfel ca s-au dispus masuri administrative, au declarat surse judecatoresti.
Pasul inapoi
Asociatia "Comunitatea Moldovenilor din Romania" (CMR) se va dizolva daca actiunile sale vor fi interpretate si folosite in scopuri politice, a declarat, luni, pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al CMR, Lucian Timofticiuc. Potrivit lui Timofticiuc, CMR si-a propus sa fie o organizatie culturala, sa ofere burse de studiu, sa organizeze targuri si expozitii care sa promoveze specificul moldovenesc. "Din nefericire, primele noastre actiuni, care vizau stabilirea de contacte cu moldovenii de dincolo de Prut, au fost folosite in scopuri electorale de politicienii din Republica Moldova si Romania. Daca aceste lucruri vor continua, vom dizolva asociatia", a declarat Lucian Timofticiuc.
Romania si "minoritatile inventate"
Intr-un studiu alcatuit de Centrul European pentru Studii in Probleme Etnice al Academiei Romane si Centrul de Geopolitica si Antropologie Vizuala al Universitatii Bucuresti se arata ca: "Exista o similitudine de nume, scop si actiune intre asociatia <<moldovenilor din Romania>> si o alta, intitulata <<Comunitatea Aromana din Romania>>, ai caror reprezentanti, in urma cu doi ani, se considerau delegatii a 150 de mii de aromani, si doreau inregistrarea ca minoritate etnica in Romania. In acea vreme atrageam atentia asupra faptului ca, in viitor, se pot ivi cereri asemanatoare din partea unor indivizi stipendiati care sa-si aroge dreptul de a vorbi in numele moldovenilor, oltenilor, banatenilor, maramuresenilor (cazul Gherman este un exemplu asupra acestei bizare "contaminari") etc. Interesant ar fi sa vedem cine se afla in spatele acestor "comunitati" si daca nu e vorba de una si aceeasi coordonare".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.