Asociatia Comunitatii Moldovenilor din Romania, cea care l-a inflamat pe presedintele Vladimir Voronin la Chisinau, este contestata in instanta. Magistratii ieseni au discutat cererea de inregistrare a asociatiei, dar procurorii au contestat-o, pe motiv ca „anumite prevederi ale statutului si ale actului constitutiv ale asociatiei incalca ordinea de drept, conform articolului 40 din Constitutia Romaniei", dupa cum a declarat Stefania Zaharia, purtatorul de cuvint al Parchetului de pe linga Judecatoria Iasi.

Articolul invocat prevede ca „partidele sau organizatiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militeaza impotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranitatii, a integritatii sau a independentei Romaniei sint neconstitutionale". Recursul inaintat de procurori urmeaza sa se judece cu usile inchise pe 5 martie.

Dupa vizita conducerii asociatiei la Chisinau, presedintele Vladimir Voronin a afirmat ca in Romania sint zece milioane de moldoveni. Marian Russo, cel care se intituleaza presedintele Comunitatii Moldovenilor din Romania, sustine ca „moldovenii sint o minoritate etnica in Romania", dar „recunoasterea acestui fapt nu ar implica si pretentii teritoriale".