Femeile sint platite cu pina la 30% mai putin decit barbatii in UE, arata un studiu pe care Comisia Europeana il va publica inainte de 8 Martie. Malta si Portugalia sint cele doua state europene care trateaza femeile pe picior de c


Femeile sint platite cu pina la 30% mai putin decit barbatii in UE, arata un studiu pe care Comisia Europeana il va publica inainte de 8 Martie. Malta si Portugalia sint cele doua state europene care trateaza femeile pe picior de cvasiegalitate cu barbatii in materie de salarizare. Majoritatea celorlalte tari din UE, in schimb, platesc femeile cu pina la 30% mai putin decit barbatii, arata un studiu pe care Comisia Europeana urmeaza sa il prezinte chiar inainte de 8 Martie, Ziua Femeii.

Concluziile raportului, efectuat anual, sint mereu aceleasi in ultimii ani: femeile cistiga mai putin cu 20-25% decit barbatii in Cipru, Slovacia, Estonia, Germania si mai ales in Marea Britanie, unde diferentele dintre sexe in materie de retribuire a muncii sint cele mai mari (30% in sectorul privat). In sectorul de stat, salariile sint, in general, mai echitabil stabilite decit in cel privat. Chiar si in tara cu cea mai redusa discriminare, Slovenia, companiile isi platesc angajatele cu 11% mai putin decit pe colegii lor de sex masculin.

Institutiile europene iau in discutie posibilitatea interventiei directe a statului pentru eliminarea acestor disparitati salariale. Pe linga aceste masuri insa, raportul sugereaza crearea unor conditii de munca egale, cum ar fi cele de sprijin pentru cresterea copiilor. Aceasta este vazuta in foarte putine tari europene ca un drept social legitim si este subventionata ca atare; majoritatea ofera astfel de facilitati numai pe piata privata, la preturi mari. Din cauza responsabilitatilor familiale, multe femei opteaza pentru slujbe cu jumatate de norma (32,9%, fata de 7,7% in cazul barbatilor) si se confrunta cu somaj mai ridicat. Olandezele bat recordurile in acest sens (75% lucreaza cu jumatate de norma), in timp ce in statele ex-comuniste din est, foarte putine sint femeile care opteaza pentru timp de lucru redus.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.