Presedintele de la Chisinau a lansat sambata un atac fara precedent la adresa Romaniei sustinand intr-un interviu acordat agentiei Moldpres ca autoritatile de la Bucuresti discrimineaza o minoritate formata din 10 milioane de moldoveni aflati pe t
Presedintele de la Chisinau a lansat sambata un atac fara precedent la adresa Romaniei sustinand intr-un interviu acordat agentiei Moldpres ca autoritatile de la Bucuresti discrimineaza o minoritate formata din 10 milioane de moldoveni aflati pe teritoriul Romaniei.
Vladimir Voronin i-a primit pe cei trei reprezentanti ai asociatiei "Comunitatea Moldovenilor din Romania" - Lucian Timofticiuc, Marian Russo si Claudiu Alexa (foto, stanga) - cu care ar fi discutat in "limba moldoveneasca". Voronin sustine in interviul acordat Moldpres ca aceasta organizatie nu se poate inregistra ca etnie, alaturi de alte minoritati nationale existente in Romania. "In Romania, din pacate, lista etniilor permise este strict limitata, toate minoritatile nationale posibile sunt enumerate in legislatie. Moldovenii nu figureaza printre acestea. Si acesta, din cate inteleg eu, este astazi principalul obstacol pentru legalizarea moldovenilor si a culturii lor in Romania. Este vorba despre legalizarea acestui drept pentru o populatie de circa 10 milioane de persoane, care locuiesc in Moldova romaneasca", a declarat Voronin. El a adaugat ca "moldovenii din Romania nutresc speranta ca, dupa aderarea acestei tari la Uniunea Europeana, problema identitatii etnice va deveni o problema ce va tine de exprimarea vointei cetatenilor, dar nu o politica impusa de sus".
Voronin a promis celor "10 milioane de moldoveni" din dreapta Prutului ca le va acorda prioritate la obtinerea cetateniei moldovenesti: "Cetatenia noastra va fi un serios sprijin juridic pentru moldovenii romani in apararea identitatii lor". El si-a exprimat regretul ca Moldova a fost divizata si a criticat decizia recenta a Curtii romane de Apel, care a declarat legitim razboiul de eliberare a Basarabiei si Bucovinei de sub ocupatia sovietica, achitandu-l partial pe maresalul Ion Antonescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.