Arnold Schwarzenegger, regina Marii Britanii si Dumnezeu sint citiva dintre cei carora cistigatorii Oscarului le-au adresat multumiri repetate.Izbucnirea in lacrimi a lui Halle Berry la primirea Oscarului din 2002 a fost doar un preludiu in cheie minora pentru editia de anul acesta a ceremoniei, cea mai internationala de pina acum si de departe cea mai emotiva. Cascada de "multumesc-uri" a lui Scorsese, care a fost apoi interceptat in culise de un Jack Nicholson chitit sa il imbratiseze, gestica frenetica a lui Forest Whitaker sau saritura de pe scaun a regizorului si scenaristului german Florian Henckel von Donnersmarck au umanizat Oscarurile, altminteri inuman de lungi in acest an, dupa cum a demonstrat-o transmisia in direct timp de aproximativ sase ore.

Corectii cu virf si indesat

In trei dintre cele patru sectiuni destinate actorilor, predictiile specialistilor au fost acurate: Helen Mirren si Forest Whitaker, la cei mai buni "principali", iar Jennifer Hudson – la roluri secundare. Colegul ei de Oscar la aceasta categorie insa a fost neasteptat, si anume, Alan Arkin, pentru rolul bunicului din "Fiecare se crede normal", o interpretare de care era cit pe ce sa nu aiba parte, fiind initial considerat de catre regizor "prea viril" pentru o astfel de partitura. In sfirsit, Scorsese si-a ajudecat Oscarul pentru "Cea mai buna regie", care i-a fost inminat de Spielberg, George Lucas si Francis Ford Coppola, si nu doar atit. "Cirtita" a mai obtinut titlul de "Cel mai bun film" al anului, plus inca doua statuete (pentru montaj si pentru scenariu adaptat), devenind cel mai premiat lungmetraj al celei de-a 79-a editii a Oscarurilor. Il urmeaza indeaproape "Labirintul lui Pan" cu trei statuete. Titlul de "Cel mai bun scenariu" i-a revenit tot comediei "Fiecare se crede normal".

Verde de Oscar

Pelicula finantata de Al Gore, "An Inconvenient Truth", s-a ales cu titlul de "Cel mai bun documentar" si i-a livrat Melissei Etheridge statueta pentru "Cea mai buna melodie", in detrimentul lui "Dreamgirls", care concurau cu trei piese la aceasta categorie. De altfel, Gore s-a suit de doua ori pe scena, dintre care una alaturi de Leonardo diCaprio, de fiecare data invocind pericolul incalzirii globale, iar o data mimind ca isi anunta candidatura. Actorul i-a tinut hangul in ceea ce priveste grija pentru mediu, afirmind ca aceasta este prima editie oficial ecologista a Oscarurilor.