„Basic Instinct 2" si protagonista lui, trecuta Sharon Stone, au fost trintiti de pamint simbata, in cadrul celei de-a 27-a editii a Premiilor Zmeura de Aur. Desi votantii au incercat sa isi extinda dezgustul cinematografic intr-un mod cit mai variat cu putinta in acest an, dupa spusele lui John Wilson, capul Fundatiei Zmeura de Aur, majoritatea criticilor s-au priponit de filmul „Basic Instinct 2". Continuarea sex-thrillerului care a etichetat-o pe Sharon Stone drept star in 1992 a primit statutul de Cel mai prost film, iar sex-symbolul trecut de prima tinerete a fost cotat drept Cea mai slaba actrita. In plus, ecranizarea s-a lovit si de zmeura aurita pentru Cea mai nereusita continuare si pentru Cel mai neinspirat scenariu. „Ce rost are sa faci asa ceva 14 ani mai tirziu, cind nici macar nu il ai pe Michael Douglas?", se intreba John Wilson pentru BBC, adaugind ca „este destul de jenant ca o pelicula de 70 de milioane de dolari sa nu reuseasca sa incaseze nici sase milioane". In plus, filmarile au fost intirziate citiva ani de problemele de productie si de aparitiile in instanta. La un moment dat, Sharon Stone i-a dat in judecata pe producatori, cerind 100 de milioane de dolari sub pretextul ca tergiversarile lor au lasat-o somera de alte contracte.

Colegi de nesansa

Pe virful unui alt podium a pasit „Little Man", o comedie realizata de fratii Wayans si construita in jurul unui hot mititel deghizat in bebelus. Productia s-a dovedit a fi cel mai prost remake, urma-rind fara succes intriga unui desen animat cu mai celebrul Bugs Bunny. Totodata, fratii Shawn si Marlon Wayans s-au ales cu statutul de Cel mai nereusit cuplu scenarist si l-au impartit pe acela de Cel mai prost actor. Pentru acest din urma titlu au concurat pentru suprematie si actorii Nicholas Cage, Tim Allen si Rob Schneider. Pe de alta parte, M. Night Shyamalan, regizorul care a dat cu piciorul unei colaborari profitabile cu studiourile Disney din cauza catastrofalului sau film „Lady in the Water", a fost pretuit drept Cel mai prost regizor si Cel mai slab actor intr-un rol secundar in pelicula cu pricina. In acelasi timp, laudele pentru Cea mai proasta performerita in rol secundar s-au lipit de fosta frumusete din serialul „Baywatch", Carmen Electra. Prestatia ei din „Date Movie" si „Scary Movie 4" i-a tinut pe criticii de film cu dezgustul la gura.

Noi criterii de esec

Editia din acest an a Zmeurei de Aur a avut si o premiera. „RV", comedia avindu-l ca protagonist pe actorul Robin Williams, a cistigat categoria care desemneaza Cea mai proasta productie destinat entertainmentului de familie. Categoria este descrisa de organizatori drept una „noua, care saluta celebritatile de care ne-am saturat pina peste cap".

Oscarurile rusinii Premiile pentru Cele mai rusinoase aparitii cinematografice din lumea Hollywoodului s-au nascut in 1980, la initiativa lui John Wilson, un devotat iubitor de film. Ele sint decise prin votul celor 757 de membri ai Fundatiei Zmeura de Aur, in ajunul decernarii Premiilor Oscar. Cistigatorilor le este inminata o zmeura mare cit o minge de golf, de culoare aurie, ce troneaza pe o rola de film. Trofeul are o valoare estimata la aproape cinci dolari. De obicei, „cistigatorii" nu se prezinta sa-si ridice trofeele obtinute la acest festival.