Iranul a testat cu succes prima sa racheta in spatiu, a anuntat televiziunea de stat de la Teheran, fara a oferi detalii despre raza de actiune sau capacitatea acesteia. "Aceasta racheta are la bord materiale de cercetare fabricate de Ministerele Apa
Iranul a testat cu succes prima sa racheta in spatiu, a anuntat televiziunea de stat de la Teheran, fara a oferi detalii despre raza de actiune sau capacitatea acesteia. "Aceasta racheta are la bord materiale de cercetare fabricate de Ministerele Apararii si al Stiintei, iar toate testele au fost executate in unitatile industriale ale tarii noastre, cu respectarea normelor internationale", a declarat Mohsen Bahrami, seful Centrului iranian de cercetare aerospatiala. In conditiile de performanta ale acestei rachete, ar fi posibila si "atingerea" unor state europene, inclusiv Romania. Conform publiatiei Daily Telegraph, Israelul negociaza cu Statele Unite pentru a primi permisiunea de survolare a Irakului ca parte a unui plan de atacare a instalatiilor nucleare ale Iranului. Cele doua tari ar avea in vedere ca fortele de coalitie din Irak, conduse de americani, sa stabileasca "un coridor aerian" utilizabil in eventualitatea in care Guvernul israelian ar decide o actiune militara unilaterala pentru a preveni dezvoltarea programului nuclear al Teheranului, comenteaza un responsabil militar israelian. Totusi, adjunctul ministrului israelian al Apararii a negat derularea unor astfel de negocieri. Dupa cum declara numarul doi al diplomatiei iraniene, Teheranul este pregatit pentru orice scenariu in dosarul nuclear care a determinat criza in relatiile cu Occidentul, "inclusiv pentru razboi", in cazul in care solutia dialogului ar esua.
Vicepresedintele american, Dick Cheney, a declarat, in urma cu doua zile, ca a permite Iranului sa isi dezvolte armament nuclear ar fi "o eroare majora", dar Teheranul a sfidat riscul unui atac militar asupra instalatiilor sale nucleare. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.