Platformistul lui Stolojan a fost denuntat la fostul Parchet National Anticoruptie (actualul DNA), dupa ce, in toamna anului 2001, a fraudat un examen de matematica sustinut la Facultatea de Stiinte Economice din Targoviste. Desigur, dupa ce studentii au cotizat corespunzator.
Desi lectorul Popescu a recunoscut ca a acordat nu mai putin de 214 note false, procurorii anticoruptie au decis in 2004 neinceperea urmaririi penale fata de acesta. Dosarul a fost insa redeschis de curand de Tribunalul Dambovita in urma unei plangeri formulate la Parchetul General de catre Asociatia Europeana a Cadrelor Didactice (AECD) din Romania.
Taxa de reexaminare
Frauda comisa de actualul platformist de Dambovita a avut loc in luna octombrie a anului 2001. Nu mai putin de 214 studenti ai Facultatii de Stiinte Economice din Targoviste au reusit sa promoveze examenul gratie unor sume de bani date deputatului Popescu. Modalitatea aleasa de platformist pentru primirea spagii a fost una destul de ingenioasa. Mai exact, studentii care doreau sa sustina examenul au fost obligati sa plateasca o "taxa de reexaminare".
O parte dintre studentii Facultatii de Stiinte Economice din Targoviste au refuzat insa sa cotizeze, denuntand faptele lectorului deputat Florin Aurelian Popescu si ale unui coleg de-al sau pe nume Cristinel Mortici, profesorului titular Cristian F. Gheorghe. In cele din urma cazul a fost prezentat Parchetului Dambovita si procurorilor aanticoruptie de la Ploiesti de catre profesorul dr. ing. Constantin Banu.
Mai multi studenti au povestit in fata procurorilor anticoruptie, cu lux de amanunte, modul in care a fost organizat examenul de catre actualul membru al partidulu lui Theodor Stolojan. "Am auzit de la colegi ca se va putea trecce fara dificultate cu alti examinatori, Mortici Cristinel si Florin A. Popescu. Circa 70 de studenti am fost introdusi intr-o sala, unde am fost lasati sa copiem niste subiecte date la intamplare. (...) La iesire ni s-a spus ca am fost promovati toti", se precizeaza in declaratia olografa a unui student. Aceasta nu este insa singura marturie: "Colegii mi-au spus ca reexaminarea se va da cu dl. Florin Popescu si ca acest examen se poate lua. M-am prezentat la examen, unde era un haos total. (...) Fiecare a scris ce a vrut si dupa iesirea din sala am achitat suma de 300.000 lei la decanat. (...) Am luat nota 5".
De asemenea, o alta studenta, Graziela Nicoleta I., sustine ca "subiectele nu corespundeau tematicii cursului predat de profesorul titular al disciplinei, Cristian F. Gheorghe". Aceeasi studenta a precizat in denuntul sau ca a ramas impresionata de "atmosfera necorespunzatoare desfasurarii examenului, deoarece se copia, era galagie" si ca a parasit sala pentru ca dorea sa fie examinata doar de profesorul titular.
Frauda confirmata de minister
Frauda comisa de deputatul de Dambovita, Florin Aurelian Popescu, a ajuns si pe masa Ministerului Educatiei si Cercetarii. In iulie 2002, in urma cercetarilor, reprezentantii MEC au confirmat faptul ca examenul a fost unul trucat, notele a 214 studenti fiind masluite. "Note de trecere fara semnatura cadrului didactic examinator; stersaturi cu pasta corectoare peste care s-au trecut note; stersaturi pentru care nu s-a consemnat cine a corectat si semnatura celui care a semnat. Pentru diferiti studenti, data, nota si semnatura cadrului didactic examinator, Florin A. Popescu, sunt scrise cu cerneala diferita. Toate erorile regasite in cataloagele anexate au fost recunoscute si de decanul facultatii", se arata intr-o nota a inspectorilor ministerului. Cu toate acestea, ministerul nu a luat pana in momentul de fata nici o masura impotriva platformistului Popescu.
Dosarul a ajuns in instanta
Dosarul cu cele 214 falsuri intelectuale a ajuns si in atentia Asociatiei Europene a Cadrelor Didactice (foto) (AECD), dupa ce profesorul titular, Cristian F. Gheorghe, a semnalat la Bruxelles faptul ca impotriva vinovatilor nu s-a luat nici o masura si ca, mai mult, lectorul Popescu a ajuns deputat si conferentiar la aceeasi facultate. Asta in pofida faptului ca, in 2004, "Coalitia pentru un parlament curat" l-a denuntat ca fiind implicat in afaceri ilicite (fraude financiare in activitatea unor firme personale).
Recent, in urma plangerilor formulate de AECD la Parchetul General fata de rezolutia de neincepere a urmaririi penale data de procurorii anticoruptie in cazul lui Popescu, dosarul -
nr. 6554/2006 - a fost trimis la Tribunalul Dambovita, instanta care judeca solutia de NUP. Dupa primele termene de judecata, prof. univ. dr. Cristian F.Gheorghe a formulat o cerere de stramutare a procesului, care se va solutiona la 6 martie a.c. de catre instanta suprema. "Unii judecatori si procurori au avut sau au copiii studenti la facultatea unde preda acest deputat PLD, Popescu, acuzat de coruptie si de aceea nu cred in impartialitatea si corectitudinea acelor magistrati", ne-a declarat profesorul Gheorghe.