Mafia lemnului patronata de fostul ministru al Agriculturii si de acolitii acestuia isi continua nestingherita activitatea. Plantati in posturi cheie, oamenii lui Gheorghe Flutur (foto) continua sa puna la pamant sute de hectare de padure, in dispretul legii. Lantul de intrese pleaca de la nivel local si ajunge la cele mai inalte structuri ale ministerului.
Gheorghe Flutur, fostul secretar de stat, Vasile Lupu, actualul secretar de stat, Istvan Toke, si seful Corpului Control al ministrului Agriculturii, Gheorghe Tinel, sunt vinovati de masacrarea a unei bune parti din padurile tarii. Sefii de ocol silvic nu au nici un cuvant de spus, iar daca indraznesc sa se opuna, sunt imediat schimbati din functii. Mai mult, ei trebuie sa faca si jocurile mai-marilor agriculturii. Din nefericire, nu numai padurile statului au cazut prada acestor adevarati devoratori de lemn. Chiar si obstile private au fost incoltite si defrisate, multe dintre ele "la ras". Prin inginerii numai bune de interventia justitiei. Care insa deocamdata se lasa asteptata.
Documente disparute
Judetul Valcea este in pragul unui dezastru ecologic, din cauza defrisarilor irationale. Incepand cu anul 2001, in zona Voineasa a inceput o adevarata lupta pentru paduri. S-au creat obsti care isi atribuiau suprafetele impadurite. Intrucat peste 80% din paduri au apartinut statului, prin Societatea Carpatina, s-a trecut la inlaturarea actelor doveditoare. Astfel, registrele agricole din anul 1942 si din 1947, care s-au aflat in arhiva Primariei Voineasa pana in anul 2003, au disparut. Dupa ceva timp, intrucat a fost sesizata Politia si existau copii ale acestora, la un proprietar real, documentele au aparut subit, dar incomplete si fractionate.
In acea perioada, la administratia locala din Voineasa a fost angajat ca secretar un anume Bogdan Tudor. Incet, dar sigur, acesta a creat premisele validarii terenurilor catre obsti fantoma. Acum, conduse si reprezentate chiar de el. Bogdan Tudor, unul dintre protejatii grupurilor de interese din Ministerul Agriculturii, a fost membru in Comisia Locala a Fondului Funciar - Voineasa precum si membru in Comisia Judeteana de reconstruirea dreptului de proprietate Valcea. La baza promovarii sale a stat si liderul Partidului Liberal Democrat, Valeriu Stoica.
In prezent, avocatul Bogdan Tudor se erijeaza in presedinte al Asociatiei Proprietarilor de Paduri din Romania. Formatiune in care Gheorghe Flutur a avut calitatea de vicepresedinte, pana in luna decembrie 2004. Atunci cand a fost numit la carma Ministerului Agriculturii si Padurilor. Beneficiind de protectie inalta, Bogdan Tudor a constituit mai multe obsti fantoma, prin care a trecut la exploatarea si valorificarea lemnului furat atat de la stat, cat si de la proprietari.
Fals in acte publice si uz de fals
Numai in zona Voineasa, unde "activeaza" acest Bogdan Tudor si gasca sa, peste 12.000 de hectare de padure au fost practic furate. Uneori insa, manevrele nu i-au reusit de prima data. Spre exemplu, avocatul a depus, in 2004, la Comisia Locala Voineasa un dosar pentru validarea unor paduri. Pretinzand ca ii reprezinta pe mostenitorii proprietarilor. Numai ca respectivul dosar a fost respins din cauza suspiciunilor privind veridicitatea documentelor. Seful de atunci al Ocolului Silvic Voineasa, Gheorghe Deaconeasa, a notat pe procesul verbal nr. 57/28.04.2004 faptul ca mostenitorii reprezentati de Tudor "nu fac dovada functionarii ca obste, nu au documente conform Legii 18/2000".
Hartia cu adnotarea respectiva a ajuns la secretariatul Primariei Voineasa, unde sef era chiar Bogdan Tudor. Din acest moment, ceea ce s-a intamplat este cel putin curios. Brusc, la Oficiul Cadastrului Valcea a aparut un fals proces verbal, de pe care au disparut constatarile lui Deaconeasa. Mai apoi, pe baza falsului s-a facut inscrierea titlului de proprietate.
Falsurile au fost denuntate Parchetului din Brezoi, dar, in cele din urma, procurorii au dispus neinceperea urmaririi penale. Atat in ceea ce-l priveste pe Bogdan Tudor, cat si fata de complicii acestuia.
Bratul lung al mafiei
Seful Ocolului Silvic Voineasa, Gheorghe Deaconeasa, de care tinea si Obarsia Lotrului, precum si zona Vidra, cel care s-a opus intereselor lui Bogdan Tudor, a fost strans cu usa dupa ce a dezvaluit mai multe nereguli si a refuzat sa raspunda la semnalele mafiei padurilor. Astfel, asupra sa au inceput controale directionate de Flutur, Lupu, Toke si Tinel. Verificarile au gasit o neregula in legatura cu o taiere din padurea proprie a lui Deaconeasa, care la randul sau fusese inselat de o firma suedeza cu sediul in Satu Mare, apartinand lui Denis Rasmunssen, unul dintre protejatii lui Vasile Lupu si Gheorghe Flutur. Suedezii, prin firma RODANC, au taiat "la ras" cota unei obsti de care era responsabil Deaconeasa, dupa care au disparut cu masa lemnoasa si cu tot cu utilaje, conform dosarului penal aflat la Parchetul Tribunalului Valcea. Lui Deaconeasa i-a fost intocmit dosar penal, iar dupa mai multe luni in care cauza a fost tinuta la sertar, fara audieri de martori, dosarul a fost inchis cu rezolutia de neincepere a urmaririi penale.