Pusa la zid de Parlament si majoritatea partidelor de la Putere si din Opozitie, ministrul Justitiei, Monica Macovei - careia i se cere insistent demiterea -, va beneficia maine seara de un nesperat miting de solidaritate, intitulat "Martisor anticor
Pusa la zid de Parlament si majoritatea partidelor de la Putere si din Opozitie, ministrul Justitiei, Monica Macovei - careia i se cere insistent demiterea -, va beneficia maine seara de un nesperat miting de solidaritate, intitulat "Martisor anticoruptie". Inedita forma de protest, al carei scop declarat este salvarea ministrului Macovei de la preconizata debarcare, va avea loc marti, cu incepere de la orele 16.00, in fata Teatrului National, din Piata Universitatii.
In manifestul de chemare la miting, Macovei este prezentata drept o salvatoare a luptei impotriva coruptiei, care ar putea asigura un trai "demn intr-o tara normala". Insa, cu conditia expresa ca ea sa poata lucra in continuare pentru cetatean. Adica sa ramana in functie. Desi, la prima vedere, chemarea la miting pare o rabufnire de constiinta civica a societatii civile, din cauza renumelui ONG-urilor semnatare (APADOR - CH, Freedom House, Societatea Academica din Romania, Grupul pentru Dialog Social, Academia de Advocacy si altele), in realitate, o buna parte din aceste organizatii non-guvernamentale au fost si sunt parti ale unor "proiecte" comune dintre ele, cetateanul Macovei si Ministerul Justitiei. Derulate cu bani europeni, cu sponsorizari din afara si, uneori, cu aportul decisiv al Ministerului Justitiei. Partile acestor "proiecte" au castigat importante sume de bani ori avantaje din colaborari, motiv pentru care gradul lor de constiinta civica in favoarea unui membru al Executivului este pus din start sub semnul indoielii. Daca punem la socoteala si ideea de organizatie non-guvernamentala, activata partial pro-guvernamental, pentru salvarea unui ministru, chiar putem sa ne punem intrebarea legitima, de ce societatea civila nu mai critica aberatiile care se intampla la Ministerul Justitiei, de cand acesta e condus de onor doamna Macovei?!
Manus manum lavat
O mana spala pe cealalta. Si invers. Spune un vechi proverb latin. Monica Macovei, fost procuror intre anii 1983 - 1997, a fost nevoita sa paraseasca Parchetul, dupa ce un fost procuror general i-a imputat nenumarate dosare lasate in nelucrare. Macovei a luat imediat calea societatii civile, devenind membru al APADOR - CH (unde a dobandit functia de presedinte) si membru fondator al "Transparency International" - Romania. Macovei a devenit in cativa ani de la plecarea din Procuratura o ferventa aparatoare a Drepturilor Omului, castigand bani frumosi din aceste activitati. Unii au acuzat-o chiar ca ar fi o creatie a fundatiilor miliardarului Soros, pentru studiile sale derulate in SUA. Cert este ca Macovei a devenit, in calitate de expert, colaborator la diferite proiecte finalizate cu fel de fel de ghiduri anticoruptie, ghiduri pentru jurnalisti si culegeri de jurisprudenta in materia drepturilor fundamentale. Printre partenerii de colaborari pe diferite fonduri PHARE si altele s-au numarat cu predilectie Agentia de Monitorizare a Presei, Freedom House si nu numai. Numirea lui Macovei la sefia Ministerului Justitiei, dupa alegerile de la finele lui 2004 s-a datorat tocmai datorita implicarii sale in grupul de ONG-uri care a militat impotriva fostei guvernari PSD, adunate in cunoscuta "Coalitie pentru un Parlament Curat". Si a vointei actualului sef al statului, Traian Basescu.
Esecul reformelor in Justitie, sub mandatul Macovei, au fost deja contabilizate de ZIUA si nu numai. Dintr-o aparatoare a Drepturilor Omului, Macovei s-a dovedit contrariul, prin puterile discretionare pe care si le-a dat asupra sefilor marilor parchete (pe care ii poate oricand numi si demite) si prin promovarea unor ordonante care au scandalizat societatea. A tainuit arhiva SIPA - serviciul secret al Ministerului Justitiei, contrar promisiunilor sale anterioare de transparenta. Atat cu asociatiile de magistrati, cat si cu CSM nu a putut avea o colaborare decenta, fiind lipsita de diplomatie, ridicandu-se si plecand brusc de la discutii ori de cate ori acestea nu-i erau pe plac. La fel a facut si in fata Parlamentului, pe care si l-a pus in cap. Daca mai detine azi functia de ministru, in pofida motiunilor de cenzura admise contra ei, probabil ca aceasta se datoreaza exclusiv lui Traian Basescu, care a aparat-o continuu la scena deschisa.
Freedom House a sponsorizat CPC cu 13.000 USD
Coalitia pentru un Parlament Curat (CPC) a fost sponsorizata de organizatia americana Freedom House - filiala Romania, cu suma de 13.000 dolari SUA. Din CPC fac parte 12 ONG-uri, dintre care si Societatea Academica din Romania, Agentia de Monitorizare a Presei, Alianta Civica, APADOR - CH, Freedom House, GDS, Academia de Advocacy.
Liderul CPC este Alina Mungiu-Pippidi, care este si presedintele Societatii Academice din Romania (SAR) - alt ONG care va iesi in strada pentru Macovei. Sponsorizata de Freedom House si alte fundatii, Coalitia a avut o misiune politica cruciala la alegerile legislative din noiembrie 2004, cand a intocmit buletine informative in care a infierat trecutul multor parlamentari care candidau in alegeri. Presa a publicat liste masive ale CPC cu trecutul unor parlamentari, carora li se imputau fel de fel de lucruri negative. Din punct de vedere politic, prestatia Coalitiei a convenit lui Traian Basescu si Aliantei DA. Alina Mungiu-Pippidi, care pe langa functia de presedinte al SAR, este si "analist pentru Romania" al Freedom House, a devenit dupa alegeri o apropiata colaboratoare a ministerului condus de Monica Macovei, organizand cu aceasta numeroase dezbateri pe anticoruptie. De exemplu, la una din aceste dezbateri, intitulata "Anticoruptia la zi. Statul si societatea civila", derulata la 17.12.2005, sub egida SAR si Freedom House, alaturi de Macovei si Mungiu-Pippidi a fost prezent si seful statului Traian Basescu, impreuna cu consilierul sau Claudiu Elwis Saftoiu, actual director al SIE. Traian Basescu - cel mai puternic sus-tinator al ministrului Justitiei - a mai fost prezent si la alte evenimente publice ale ONG-urilor care maine vor demonstra public pentru mentinerea lui Macovei la Justitie.
PD n-are "structuri organizate" pentru miting
PC sustine ca pedistii vin cu autocarele
Vicepresedintele PD Ioan Oltean ne-a declarat ieri ca partidul sau "nu a discutat nimic legat de mitingul pro-Macovei". "Fiind o initiativa a societatii civile, PD nu se va implica. Nu am luat nici o decizie in cadrul partidului legata de acest subiect si nici nu vom lua. PD nu s-a implicat si nu se va implica", ne-a spus Oltean. Liderul PD a respins si acuzatiile conservatorilor, care au sustinut ca au informatii potrivit carora democratii ar aduce autocare cu oameni la miting. "PC minte ca de fiecare data. Nu vine nici o structura organizata a PD la miting. S-ar putea sa fie doar initiative personale ale unor cetateni care sunt si membri ai PD. Noi o sprijinim pe Monica Macovei la nivel politic. Restul sunt speculatii", a mai spus Oltean.
Secretarul general adjunct al PC, Codrin Stefanescu, sustine insa ca are informatii potrivit carora pedistii ar fi dispus ca simpatizantii partidului sa fie adusi cu autocarele la miting. "In mod voalat, Adriean Videanu a trasat sarcina liderilor PD din Bucuresti, spunand foarte clar ca orice membru al PD va putea participa - va putea, adica trebuie - la mitingul organizat de asa-zisa societate civila in calitate individuala, in nume individual. Dar daca esti membru de partid in PD si vii individual, tot de la PD esti", a spus ieri Stefanescu.
Acesta a precizat ca are informatii potrivit carora mai multe organizatii non-guvernamentale care se opun mitingului ar fi vrut sa organizeze o contra-manifestatie la "Martisorul pentru Macovei" insa s-au razgandit. (Carmen EPURAN, Valentina DELEANU)
Acuze de coruptie
Cand a preluat fraiele Ministerului Justitiei, la inceputul anului 2005, Macovei a devenit protagonista primului scandal politico-financiar. Scandal care a trecut aproape nebagat in seama, datorita popularitatii de care se bucura la respectiva perioada si a apartenentei politice a celui care l-a declansat - un deputat PRM. Este vorba de "contractul de audit privind Strategia Nationala Anticoruptie", incredintat de Ministerul Justitiei fundatiei americane Freedom House (care apare pe lista chemarii la mitingul pro-Macovei de maine). Contract in valoare de 31.568 euro, plus TVA. Strategia pe bani ministeriali a fost prezentata public in fata CSM si a presedintelui Basescu. Ministrul Macovei a fost interpelat in martie 2005 de catre deputatul PRM Lucian Bolcas, in legatura cu acest contract, fiind acuzat de favoritism: "Va reamintim ca Freedom House, castigatoarea licitatiei, a fost membra in Coalitia pentru un Parlament Curat, alaturi de APADOR - CH, in care ati activat si ati semnat documente ale acestei coalitii, care a exercitat presiuni politice nedemne in timpul campaniei electorale. Faptul ca aceasta firma nu poate sa desfasoare un audit impartial il demonstreaza si imprejurarea ca este sponsorul Societatii Academice Romane, din conducerea careia face parte si dl Andrei Plesu, la ora actuala consilier prezidential (...) va solicitam anularea pretinsei licitatii". Interpelarea a ramas fara consecinte, dupa ce Macovei s-a justificat prin aceea ca legea ii permitea sa incredinteze contractul fara licitatie, in situatiile in care valoarea contractelor de servicii nu depasesc pragul de 40.000 euro.
Martisoare cu Macovei
Un alt ONG care apare pe lista chemarii la mitingul pro-Macovei este "Academia de Advocacy" (AA). Deloc intamplator, AA este cea care "acorda asistenta tehnica Ministerului Justitiei pentru procesul de consultare publica privind revizuirea legislatiei societatilor comerciale" si care mai urmareste adoptarea in Romania a unei legi privind activitatile de lobby.
In urma "asistentei tehnice" acordate, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a raspuns favorabil si a initiat un proiect de lege pentru modificare a Legii 31/1990, privind societatile comerciale, pe care l-a inaintat Parlamentului. Proiectul este afisat in prezent la loc de cinste pe site-ul Ministerului Justitiei.
APADOR - CH, alta organizatie care o va sustine maine pe Macovei, este asociatia de suflet a ministrului Justitiei, care a fost consultant si presedinte al acesteia in perioada 1996 - 2004. De cand a urcat in fotoliul de ministru, Monica Macovei sustine ca nu mai are legaturi cu acest ONG. In declaratia sa de interese, data la 05.05.2005, Macovei spune ca este doar "membru simpatizant". Trebuie amintit ca in perioada cat Macovei a condus APADOR - CH, aceasta organizatie a facut mare caz de "abuzurile" la care ar fi fost supusi liderii sectei MISA. 19 capi ai MISA (disparuti fara urma) sunt in prezent urmariti penal de DIICOT Bucuresti, care de circa un an si jumatate sustine ca se afla in faza de prezentare a materialului de urmarire penala si redactarea rechizitoriului. In fapt, dosarul nu se mai misca, de cand Macovei si-a dat prin lege puterea de a demite oricand doreste pe sefii Parchetului General, DIICOT si DNA. Amintim ca datorita unui dosar de extradare prost alcatuit de Ministerul Justitiei, autoritatile suedeze au refuzat sa-l extradeze pe liderul MISA, Gregorian Bivolaru, pe motiv ca nu ar exista probe contra sa.
Surse de ultima ora ne-au informat ca, maine, ONG-urile admiratoare ale ministresei vor imparti trecatorilor, gratuit, in Piata Universitatii, "martisoare anticoruptie" intruchipand-o pe Macovei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.