La Duminica Ortodoxiei, sarbatorita ieri - prima din postul Sfintelor Pasti - Patriarhul Romaniei, PF Parinte Teoctist, a dat citire pastoralei Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane adresata clerului si credinciosilor ortodocsi, din care spicu
La Duminica Ortodoxiei, sarbatorita ieri - prima din postul Sfintelor Pasti - Patriarhul Romaniei, PF Parinte Teoctist, a dat citire pastoralei Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane adresata clerului si credinciosilor ortodocsi, din care spicuim: "In Duminica Ortodoxiei, Sfanta Biserica ne ofera un element esential al identitatii noastre ortodoxe: cinstirea sfintelor icoane... Icoana ni se descopera printr-un limbaj spiritual propriu din doua domenii: istoric si teologic, fiind lipsita de cea mai mica forma de agresiune. Limbajul istoric al icoanei ne aminteste de evenimentele sfinte din istoria mantuirii si ne indreapta spre Imparatia cerurilor, oferindu-ne posibilitatea de a vedea spiritual cele ce nu se pot vedea si percepe prin simturi. Prin icoana sfanta se descopera Dumnezeu in inima noastra, dupa cum spune Sf. Ioan Damaschin: "Ceea ce este cuvantul pentru auz, aceea este icoana pentru vaz, caci cu ajutorul mintii ne unim cu icoana"(Cultul sfintelor icoane). Asadar, Evanghelia si icoana nu pot fi despartite una de cealalta. Icoana ne vorbeste, de asemenea, tainic-teologic si ne cheama la rugaciune, devenind prin sfintire: "locul unei prezente harice", facand legatura intre noi si persoana sfanta zugravita pe ea, dupa cuvantul Sfantului Apostol Pavel, care zice: "...noi privim ca intr-o oglinda cu fata descoperita slava Domnului..." (II Cor. 3, 18)...Lupta pentru icoana a fost lupta pentru Fata luminoasa a lui Hristos, pe care este rezumata intreaga credinta si viata crestina, intreaga Ortodoxie. Biruinta smerita prin martiriu si marturie a sfintelor icoane in Bizant a fost triumful Ortodoxiei asupra iconoclasmului secularizator al Imperiului bizantin. In epoca noastra, locul ideologiilor totalitare a fost luat de alte forme subtile de ratacire a persoanei umane, de la adevarul credintei. In numele unui respect pentru om, gresit inteles, dupa 17 ani de la caderea comunismului, vedem cu durere ca si la noi Ortodoxia si icoanele ei redevin tinta unor atacuri nedrepte. O arata cele doua campanii agresive din toamna anului 2006 pentru eliminarea orei de religie din invatamantul public, precum si a icoanelor din scoli. Un nou iconoclasm incearca sa-L alunge pe Hristos din constiinta publica, sa-i priveze pe copii de invatarea dreptei credinte si de contemplarea Fetei Lui divino-umane. Prezenta icoanelor in scoli depaseste rolul de mijloc didactic intuitiv pe care il poate avea la ora de religie, ele fiind imagini sfinte si sfintitoare care ofera autoritate divina in formarea intelectuala si spirituala a tinerei generatii..." (V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.