Americanii au mai vazut circ in sala de judecata, mai ales in procese celebre ca in cazul lui OJ Simpson sau Michael Jackson, insa presa americana noteaza ca procesul defunctei Anna Nicole Smith le depaseste pe toate. "Nu am vazut in viata mea un jud
Americanii au mai vazut circ in sala de judecata, mai ales in procese celebre ca in cazul lui OJ Simpson sau Michael Jackson, insa presa americana noteaza ca procesul defunctei Anna Nicole Smith le depaseste pe toate. "Nu am vazut in viata mea un judecator care sa izbucneasca in lacrimi in timp ce citeste verdictul, si am participat la mii de procese de 40 de ani", nota un ziarist american stupefiat.
Judecatorul Curtii din Florida, Larry Seidlin, fost sofer de taxi, cu un accent de Bronx foarte puternic, a plans de patru ori de mila vedetei cand a anuntat ca Anna Nicole Smtih ar trebui sa fie ingropata alaturi de fiul ei in Bahamas.
Vineri, sotia judecatorului a declarat ceea ce toata America stie: judecatorul Seidlin ar trebui sa aiba propriul show de televiziune.
Deja toata lumea se aduna acum in fata televizoarelor pentru a vedea ce mai spune Seidlin despre caz: "Lumina lumanarii a disparut...s-a stins...(referindu-se probabil la Anna Nicole)" dupa care, introcandu-se spre mama vedetei care se lupta la tribunal cu Howard K. Stern, i-a spus: "Te inteleg, mama...si sunt alaturi de tine...sufar si eu alaturi de tine, am trecut si eu prin asta....Am plans pentru fetita si pentru nepoata ta"...
Dupa care, cateva minute mai tarziu, Seidlin, de 56 de ani, a izbuncit in lacrimi desi tocmai ii rugase pe cei din sala sa fie "demni".
Dupa ceva vreme, Seidlin a semnat decizia pe care a luat-o si a inceput sa planga din nou.
Judecatorul Seidlin a avut o "prestatie" de o saptamana si a reusit imposibilul: aproape a depasit in popularitate cazul pe care il judeca, cel al fostului model Playboy. Seidlin a devenit o celebritate nationala, devenind tinta show-urilor televizate din America.
Dupa ce a stupefiat audienta cu replici excentrice, numind un avocat "gasca", el a devenit extrem de natural: i-a spus unei avocate blonde ca arata foarte bine, a vorbit in timpul procesului televeizat cu sotia sa pe mobil, le-a povestit celor din sala cum face el sport dimineata, iar mamei Annei Nicole ii spunea "momma". Despre controversatul testament al Annei Nicole, el a declarat ca "aceasta hartie m-a facut sa pierd mai mult par decat pierdusem deja".
Judecatorul Seidlin, care si-a platit Scoala de Drept fiind taximetrist la New York, s-a nascut in Bronx. A fost ales judecator districtual la doar 28 de ani, fiind cel mai tanar magistrat al statului. Desi a plecat demult din Bronx, pare ca zona si-a pus amprenta pe caracterul si limbajul sau.
El nu le spunea avocatilor din cazul Smith pe nume, ci i-a poreclit dupa statul din care vin: "California, asta nu e treaba ta"; "Houston, parca plecai, nu?". "Texas" a creat haos in sala de judecata joi, cand a lesinat la un moment dat.
Judecatorul s-a uitat la el si a zis: "E diabetic. Pot sa fiu sigur de asta, uitati-va ce culoare are", dupa care s-a dus si i-a cumparat avocatului un suc de portocale. Mai mult decat atat, i-a intrerupt pe avocati de cateva ori, dojenindu-i in ceea ce priveste erorile gramaticale sau strategiile indoielnice, a interogat el insusi cativa martori si chiar a cerut la un moment dat celor din sala de judecata sa aduca un omagiu soldatilor americani care lupta in Irak si Afghanistan.
Cei din sala de judecata si telespectatorii au avut ocazia sa auda si cateva mostre din filosofia magistratului, care le-a explicat ca "rotile justitiei nu sunt intotdeauna rotunde. Uneori au colturi, si drumul este accidentat ca in vechiul Vest".
La un moment dat, a devenit mai sentimental si a inceput sa povesteasca: "Cand eram instructor de tenis purtam pantaloni scurti si tricou alb. Aratam foarte bine tot timpul".
Apoi, incercand sa-i faca pe avocati sa cada la o intelegere, i-a dojenit: "nu vrem sa ne facem rau unii la altii...nu vrem sa parem niste bestii...este vorba despre viata reala. Toti am venit aici cu un trecut...mai mult sau putin sifonat"....
De fapt, judecatorul a povestit ca doreste sa dea procesului o nuanta mai sentimentala, mai apropiata de adevar. La un moment dat, mama Annei Nicole, Virgie Arthur, a marturisit ca ar fi vrut sa se faca balerina, iar judecatorul i-a replicat calm, incurajand-o: "niciodata nu e prea tarziu".
Intr-un cuvant, se pare ca publicul american il vrea pe judecator mai des la televizor, si deja cei din conducerea unor posturi de televiziune se gandesc sa-i faca o oferta.
La sfarsitul saptamanii, deja mai multi impresari ii dadeau tarcoale judecatorului, mai ales ca producatorul de la postul de televiziune CBS a declarat ca doreste ca magistratul sa faca o emisiune matinala pe subiecte juridice si ca este ideal pentru asta. Seidlin a declarat insa ca nu s-a gandit la nici o oferta, pentru ca se concentreaza pe cazul la care lucreaza.
Pana si faimosul Larry King de la CNN a declarat ca "judecatorul e cam nebun. Imi place de el". (Monica BICA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.