Fostul ofiter de Securitate, Ioan Niculae, s-a folosit de INTERAGRO SA, INTERACTION SRL, Asigurarea Romaneasca - ASIROM SA, CEREALCOM Teleorman, KREYTON ENTERPRISES Ltd. si ASTRA ROMANĂ Ploiesti pentru realizarea mai multor inginerii financiare si spalari de bani. Comisia Nationala de Valori Mobiliare (CNVM) a inchis ochii in fata aranjamentelor lui Niculae, orchestrate prin intermediul firmelor pe care le controleaza. Societatea KREYTON este una cu actiuni la purtator, despre care exista toate indiciile ca apartine tot magnatului zimnicean.
Relatiile privilegiate ale magnatului
APAPS, actuala AVAS, a privatizat ASTRA ROMANA SA Ploiesti in anul 1997, actionara majoritara devenind SC INTERAGRO SA, apartinand magnatului Ioan Niculae. La aceasta reusita au contribuit, sub acoperire, importanti capi ai Serviciului Roman de Informatii. Incepand cu anul 2002, pe fondul declinului progresiv al productiei rafinariei, INTERAGRO a devenit principalul beneficiar al unor operatiuni de bursa cu actiuni ale rafinariei - suspecte de spalare de bani. Pentru o vreme, ASTRA a fost gestionata de INTERAGRO si ASIROM. Apoi a izbucnit scandalul declansat de omul de afaceri Florin Mihai din Ploiesti, soldat cu decapitarea conducerii SRI Prahova si demisia secretarului de stat din Justitie, Doru Trifoi. Ca sa iasa din prim-planul acestei afaceri murdare, dar si pentru a disimula controlul absolut exercitat de INTERAGRO asupra ASIROM, Niculae a regizat vanzarea actiunilor pe care le detinea INTERAGRO catre firma KREYTON ENTERPRISES Ltd., in spatele careia se afla tot el. Altfel nu se poate explica relatia privilegiata pe care a intretinut-o cu acest off-shore, in paguba actionarilor minoritari ai ASTREI ROMANE si chiar a SC INTERAGRO SA. Aceasta din urma societate, din actionar majoritar obligat la investitii post-privatizare, a ajuns la un moment dat, in 2003, sa mai detina sub 1% din actiuni. Ulterior, printr-o majorare frauduloasa de capital cu aport in natura, INTERAGRO a redobandit actiuni, pe care in 2004 le-a valorificat, in parte, tot catre KREYTON. Intr-un material viitor vom descrie abilitatea uluitoare a lui Ioan Niculae de a preface active supraevaluate in actiuni, iar actiunile in bani, prin intermediul pietei de capital.
Legaturi primejdioase
KREYTON isi are sediul social in paradisul fiscal din Insulele Virgine Britanice (BVI), la adresa: Road Town, Trident Chambers, P.O. Box 146, fiind reprezentata legal prin avocati fiduciari din Cipru, iar in Romania de av. Anamaria Zeles.
O alta firma cu care magnatul a colaborat la distrugerea "Tutunului Romanesc" este KRONOS ENERGY. Aceasta isi are sediul tot in Road Town, Palm Chambers nr. 3, Lake Building, P.O. Box 3152. In acelasi loc in care isi desfasoara activitatea si GALAXY ENERGY INTERNATIONAL Lyd. controlata de mafia ucraineana a lui Leonid Efimovitch Minin. Care GALAXY, in asociere cu niste italieni, a cumparat "Tutunul Romanesc" la un pret subevaluat de cel putin 20 de ori.
Gheorghe Albu (76 de ani), implicat in scandalul SUNOIL TRADING, alaturi de controversatul Liviu Nita, este o alta legatura a magnatului zimnicean cu firmele din BVI. Septuagenarul este administrator atat la ASTRA ROMANA cat si la KRONOS ENERGY, sub bagheta aceluiasi magician, Ioan Niculae. Cu toate acestea, magnatul a negat vehement ca ar avea vreo legatura cu KRONOS, desi dovezile sunt incontestabile.
Petrica Sorescu, si el fost securist, reprezinta interesele in Europa de Est ale GALAXY ENERGY, controland din umbra KRONOS ENERGY. Acest fapt reiese cu claritate dintr-o convorbire telefonica dintre Sorescu si Niculae, interceptata de SRI, pe care ZIUA a publicat-o intr-unul din numerele trecute.
Patronul rau-platnic
In vara anului 2002, Rafinaria ASTRA era controlata de firmele lui Niculae, ASIROM cu 37,65% si INTERAGRO cu 24,5%, aflandu-se in perioada post-privatizare. Perioada in care INTERAGRO se obligase sa deruleze importante investitii. De prisos sa mai mentionam ca investitiile n-au fost realizate niciodata, ci dimpotriva, tot ce a facut magnatul a fost sa devalizeze societatea. Activitatea de baza a Rafinariei ASTRA era producerea de uleiuri industriale si vaseline, exclusiv din titeiul naftenic de productie autohtona extras de PETROM. Deoarece societatea ploiesteana a devenit un partener de afaceri instabil si inconsecvent in respectarea obligatiilor contractuale, PETROM a refuzat sa mai furnizeze materia prima. Totusi, in urma interventiilor unor politicieni, s-a ajuns la o intelegere. Niculae se obliga sa importe titei saudit pentru PETROM, in schimbul acestuia primind echivalentul in titei naftenic autohton. Odata cu privatizarea PETROM de catre OMV, austriecii au refuzat orice parteneriat cu Niculae, iar rafinaria a ramas fara obiect de activitate, din lipsa materiei prime.
Planuri dejucate
In perioada iunie - august 2002, INTERAGRO SA a lansat pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) o oferta publica de vanzare pentru actiuni ASTRA. E vorba despre un pachet reprezentand 6,96% din actiunile companiei, oferta fiind una de tipul "totul sau nimic". Pretul cerut de INTERAGRO a fost de 3000 de lei/actiune, in conditiile in care valoarea nominala a unei actiuni era de 1000 de lei, iar pretul de tranzactionare de doar 710 lei. Fara indoiala, la mijloc era o afacere necurata, o lovitura financiara mai bine-zis, la care Niculae este extrem de priceput.
La data de 14 iunie 2002, surse din piata de capital spuneau ca, avand in vedere pretul nejustificat de mare al ofertei si al structurii incrucisate a actionariatului (ASTRA detinea un pachet minoritar semnificativ de actiuni la ASIROM), oferta avea scopul de a se transfera pachetul de actiuni de la INTERAGRO, la societatea de asigurari. Compania de asigurari n-a confirmat zvonurile la acea ora, dar nici nu le-a infirmat. Oferta INTERAGRO s-a prelungit cu 45 de zile, pana la 4 august 2002, insa fara succes.
Esecul ofertei s-a datorat interventiei fondului Broadhurst Investments, actionar minoritar semnificativ la ASTRA lui Niculae. Cautand sa-si protejeze investitiile, Broadhurst a contracarat ingineria INTERAGRO si a dejucat planul diabolic al magnatului. Mai exact, a fost lansata tot o oferta publica secundara, de tip "totul sau nimic", pentru un pachet reprezentand tot 6,96% din capitalul rafinariei. De data aceasta, la pretul de 2900 de lei/actiune, fata de 3000 de lei/actiune cat a pretins magnatul. In concluzie, cu toate ca ASIROM se afla tot sub controlul lui Niculae, compania nu a putut subscrie oferta mai scumpa a INTERAGRO, ignorand-o pe cea lansata de Broadhurst, evident mai avantajoasa. Astfel, prima tentativa de spalare de bani a lui Niculae & Co. a fost dejucata.
Miza ingineriei
In ciuda manevrelor ce nu i-au iesit, Niculae a apelat la un plan "B". Tot in cursul anului 2002, prin intermediul unei tranzactii bursiere pe cat de speciale, pe atat de suspecte a vandut un pachet reprezentand 9,99% din actiunile ASTREI companiei KREYTON ENTERPRISESE Ltd., in spatele careia tot el se afla.
De ce acest procent? Pentru ca daca ar fi scos la vanzare 10% sau mai mult, ar fi fost obligat sa o faca prin oferta publica de vanzare pe BVB, iar nu privilegiata. In urma acestei inginerii, INTERAGRO SA a mai ramas cu 15,7% din capitalul social al rafinariei.
In perioada 19.02.2003 - 10.03.2003, KREYTON a derulat printr-un intermediar o oferta publica de cumparare de actiuni ASTRA, la pretul de 600 de lei/actiune. Oferta firmei din BVI a vizat achizitionarea a 23,35% din capitalul social al rafinariei, procent care costa aproximativ patru milioane USD. Printr-o decizie a CNVM, perioada de oferta a fost prelungita pana la 31.03.2003.
Oferta KREYTON trebuia sa tina cont de faptul ca actionarul INTERAGRO, care privatizase rafinaria in 1997, trebuia sa indeplineasca o serie de obligatii asumate post-privatizare. Obligatii de care Ioan Niculae nu s-a prea sinchisit. In mod paradoxal, KREYTON n-a avut nimic impotriva preluarii obligatiilor INTERAGRO privind investitiile, dar magnatul a apelat la ministrul Privatizarii, Ovidiu Tiberiu Musetescu, bunul sau prieten, si lucrurile s-au aranjat. Niculae a obtinut acordul APAPS cu privire la transfer, promitand solemn ca INTERAGRO va continua investitiile post-privatizare. Gratie acestei inginerii financiare, fostul ofiter de Securitate a reusit sa maximizeze un important profit pentru sine, in detrimentul rafinariei si al celorlalti actionari minoritari.
Si in cazul acestei operatiuni suspecte de spalare de bani, fondul de investitii Brodhurst a incercat sa dejoace planurile lui Niculae, insa fara succes. Astfel, s-a facut o oferta concurenta de cumparare de actiuni, la 630 de lei/actiune, fata de 600 de lei cat oferea KREYTON. Ofertele aflate in concurenta au fost sincronizate de CNVM, astfel incat acestea sa se incheie simultan, la 31.03.2003, potrivit regulilor pietei de capital.
Cu toate acestea, contrar oricaror ratiuni financiare si chiar a bunului simt, INTERAGRO si-a vandut actiunile catre KREYTON, pe bani mai putini. Ceea ce denota fara echivoc ca miza principala a ingineriei o constituia introducerea in circuitul economic romanesc - via INTERAGRO - a banilor proveniti de la acest off-shore, si nu de obtinerea unui pret avantajos.
Afacere musamalizata
Prin manevre suspecte, Ioan Niculae a facilitat fondurilor obscure ale companiei KREYTON sa intre masiv in circuitul economic romanesc. La data de 23.09.2003, INTERAGRO mai ramasese doar cu 1,74% din capitalul Rafinariei ASTRA ROMANĂ. Cu toate acestea - inca o dovada a faptului ca in spatele acestui off-shore tot Niculae se afla -, magnatul a continuat sa-si exercite nestingherit controlul asupra rafinariei. Asta dupa ce a inregistrat, cu zambetul pe buze, un prejudiciu de 200.000 de dolari, prin ciudata vanzare a 23,35% din capitalul ASTREI catre firma KREYTON. In mod inexplicabil, serviciile de informatii au monitorizat in permanenta si aceasta afacere necurata, insa nici o institutie a statului n-a fost sesizata. Ori poate ca da, insa ingineria lui Niculae a fost musamalizata.
ASIROM, placa turnanta a INTERAGRO
Pentru ca societatea de asigurari ASIROM dispunea de unele lichiditati (lucru care intre timp s-a mai schimbat), INTERAGRO s-a servit de aceasta, ca de o placa turnanta pentru transferuri incrucisate de pachete de actiuni intre societatile controlate de Ioan Niculae. Scopul principal al acestor manevre a fost acela de furniza lichiditati INTERAGRO, grup implicat in privatizari oneroase cu duiumul. La 7.10.2003, ASIROM a fost determinata de magnat sa cumpere de la INTERAGRO 10% din actiunile CEREALCOM SA Alexandria, judetul Teleorman, in valoare de 68,99 miliarde de lei (aproximativ doua milioane de dolari). Si la ora actuala, cele 10 procente se afla in portofoliul companiei de asigurari.
Suveica tranzactiilor bursiere
Concomitent, CEREALCOM Alexandria a cumparat de la ASIROM actiuni la ASTRA ROMANĂ, in valoare de exact 68,99 miliarde de lei, adica 9,3% din capitalul rafinariei. In acest mod, INTERAGRO, care controla atat ASIROM si COMCEREAL, dar si - de facto - Rafinaria ASTRA, si-a procurat un finantator care beneficia de importante lichiditati provenite din banii asiguratilor. In acelasi timp s-a urmarit intoarcerea nominala a banilor cheltuiti in favoarea INTERAGRO inapoi la ASIROM, prin valorificarea unui pachet echivalent de actiuni la ASTRA ROMANĂ si transferul acestora la COMCEREAL Alexandria. Unde presedinte al Consiliului de administratie este Marcel Cadar. Personaj care, in acelasi timp, este si director general al SC GALAXY TOBACCO, fostul "Tutun Romanesc", cu care Niculae zice ca nu mai are nici o treaba.
In concluzie, prin ingineria financiara descrisa mai sus, niste lichiditati au fost transferate dintr-o societate cotata la bursa (COMCEREAL) la INTERAGRO, altfel decat prin plata de dividende. Mecanismul nu ar fi functionat fara concursul companiei ASIROM, care a abuzat de fondurile asiguratilor, fara a tine cont de regulile de prudentialitate specifice plasamentelor companiilor de asigurari.