Ministerul Mediului va acorda ecoetichete proprietarilor de hoteluri care folosesc materiale ecologice si investesc in modernizari care duc la consumuri reduse de energie. Ministrul Sulfina Barbu a declarat ieri ca s-au distribuit citeva astfel de ecoetichete, iar investitiile care trebuie facute pentru obtinerea acestora se amortizeaza rapid prin economiile facute la consumuri.

Printre dotarile necesare obtinerii unei astfel de ecoetichete, se numara: baterii de lavoar cu fotocelule, utilizarea rezervoarelor de WC cu buton pentru jumatate din consum, iluminatul cu senzori de miscare pe holuri si in lifturi, detergenti fara continut de fosfati etc. „Ii incurajez pe toti hotelierii sa ceara aceasta eticheta, daca au facut investitiile necesare", a spus Sulfina Barbu. Ea a precizat ca informatiile despre dosarul cu documente, precum si transmiterea acestora la minister se vor realiza prin intermediul agentiilor de mediu din fiecare judet.

Ecoeticheta nu este obligatorie nici in Romania si nici in UE, dar companiile care o obtin pot cere si finantari nerambursabile de pina la 90.000 de euro. (N.I.)