Criza de locuri pentru prescolari in gradinitele din Capitala va fi discutata, astazi, de ministrul Educatiei, Mihail Hardau, cu reprezentantii Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti.
Asa cum ne-a obisnuit, ministrul Educatiei
Criza de locuri pentru prescolari in gradinitele din Capitala va fi discutata, astazi, de ministrul Educatiei, Mihail Hardau, cu reprezentantii Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti.
Asa cum ne-a obisnuit, ministrul Educatiei nu vine cu un plan concret de rezolvare a situatiei ce se perpetueaza de cativa ani, ci propune doar ca sedinta de lucru sa fie urmata de o intalnire, in 6 martie, cu prefectului Capitalei, Mioara Mantale, cu primarul general Adriean Videanu, si cu edilii de sector. Rezultatul discutiilor il putem intui de pe acum: ministrul va cere edililor sa construiasca gradinite, iar acestia vor spune ca nu au terenuri pentru asemenea investitii, si nici bani, asa ca singurul ajutor pe care il pot oferi este sa extinda cateva dintre cladirile deja existente. Aceasta inseamna ca vor fi asigurate cel mult 1000 de locuri noi in gradinite. Iar deficitul, recunoscut de Cristian Alexandrescu, seful ISMB, este de 10.000 de locuri.
Ministru atent la aparente
Ministrul Hardau stie ca imaginile din septembrie anul trecut, cu parinti care se trezeau la ora trei dimineata sa stea la cozile din fata gradinitelor, doar ca sa prinda un loc pentru copiii lor, se vor repeta si in aceasta toamna. Dar, prin intalnirile cu autoritatile locale, el vrea sa arate, din timp, ca il intereseaza soarta viitorilor invatacei, pentru care a si propus, in proiectul noii legi a invatamantului preuniversitar, infiintarea claselor pregatitoare. "Copiii cuprinsi intr-o forma organizata de educatie, de la varste cat mai timpurii, sunt mai putin predispusi abandonului si esecului scolar ulterior. Educatia timpurie si invatamantul prescolar de calitate sunt obiective strategice pentru scoala romaneasca", isi argumenteaza ministrul modificarile din sistemul de invatamant.
Conform proiectului, grupele pregatitoare vor fi obligatorii, urmand a fi alcatuite din copiii de 6 ani. Numai ca ministrul nu a luat in calcul si spatiile unde vor functiona acestea. Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret", isi exprima ingrijorarea fata de aceasta situatie, intr-un interviu aparut in Ziua, sambata: "Unde vor fi grupele pregatitoare, la scoli? Exista clase pentru ele? Nu se cunoaste, in momenul de fata, daca vor fi la scoli sau la gradinite. Nu stim daca la scoli exista clase. Oricum, gradinite stim sigur ca nu exista. Este o criza de spatii de invatamant prescolar, in Capitala cel putin, de mari proportii".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.