PC a decis ieri sa depuna o motiune de cenzura daca pina pe 12 martie Tariceanu nu va veni cu un guvern monocolor format doar de PNL. In timp ce PLD anunta ca ar sustine o asemenea motiune, PSD se mai gindeste.

„Va propun sa punem piciorul in prag si sa facem o rezolutie potrivit careia asteptam pina pe 12 martie propunerea premierului Tariceanu pentru un guvern monocolor, minoritar, liberal", le-a cerut ieri liderul PC, Dan Voiculescu, colegilor sai adunati la Consiliul National al partidului. Zis si facut. Urmind cererea liderului lor, conservatorii au adoptat o rezolutie in care ii cer premierului Tariceanu ca pina pe 12 martie sa vina in Parlament cu o formula de guvern exclusiv liberal. In caz contrar, PC urmeaza sa demareze procedurile pentru initierea unei motiuni de cenzura. „Consideram ca actualul cabinet se indreapta spre un blocaj total, iar mediul de afaceri si populatia au nevoie de un nou guvern", se motiveaza in rezolutia PC.

PSD si PRM strimba din nas

Pesedistii, in schimb, nu s-au aratat atit de entuziasti cu privire la motiunea anuntata de PC. „Noi nu credem neaparat ca un guvern monocolor este o solutie, desi nu negam si aceasta posibilitate. Inclusiv PNL trebuie sa se pronunte si nu cred ca poate fi somat de catre un alt partid sa guverneze singur", a declarat deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvaz la auzul intentiei conservatorilor. Mai mult, Duvaz le-a adus aminte acestora ca singuri nu pot nici macar sa depuna o motiune de cenzura in Parlament deoarece nu detin un sfert din numarul parlamentarilor. El sustine ca nu s-a luat inca o decizie cu privire la acest aspect in cadrul PSD, dar ca subiectul va fi discutat de conducerea partidului. O pozitie asemanatoare are si PRM fata de motiunea PC. „Nu este cazul sa se instituie o motiune de cenzura pentru impunerea unei coloraturi liberale a Guvernului", sustine vicepresedintele executiv al PRM, Lucian Bolcas. Acesta sustine insa necesitatea unui executiv format din toate partidele parlamentare, mai putin UDMR.

PLD ar vota pentru

In timp ce inclusiv PNL, PD si UDMR se opun acestei motiuni de cenzura, doar PLD a anuntat prin vocea vicepresedintelui provizoriu Gheorghe Flutur, citat de MEDIAFAX, ca va sustine o eventuala motiune de cenzura la adresa guvernului Tariceanu. „Noi am cistigat in 2004 pentru ca am avut curajul sa ne batem cu PSD. Acum avem curajul sa avertizam ca apropierea PNL de PSD dauneaza interesului tarii", a explicat Flutur. Aflat in vizita la Piatra Neamt, fostul ministru al Agriculturii l-a criticat dur pe Tariceanu, acuzindu-l de esecul coeziunii interne de dupa aderare, de esecul politicii interne pentru ca a intirziat reorganizarea Guvernului si de esecul integrarii pentru ca nu au fost absorbite sumele primite de la UE.

Consensul opozitiei darima Guvernul In cazul in care opozitia s-ar pune de acord si ar decide sa sustina motiunea anuntata de PC, aceasta ar duce la caderea actualului Guvern. Adunate, voturile PC-PSD-PRM plus voturile PLD ar intruni 256 de optiuni pentru motiune. Cu doar 213 voturi in cazul in care s-ar alatura si restul de independenti care nu apartin PLD, puterea nu ar putea sa opreasca inlaturarea guvernului Tariceanu.

PC vrea republica parlamentara Conservatorii solicita modificarea Constitutiei in sensul schimbarii formei de guvernamint a Romaniei prin trecerea la sistemul de republica parlamentara. Decizia a fost luata ieri de catre Consiliul National al PC, care a adoptat o rezolutie in acest sens. Republica parlamentara, forma de guvernamint adoptata de multe tari UE, presupune alegerea presedintelui tarii de catre Parlament, nu prin vot popular. Seful statului are mai mult rolul de reprezentare a tarii pe plan extern si atributii limitate in politica interna, in care rolul principal il are primul-ministru.

Citeste si: Chinurile lui Felix