Amendamentul la Legea CNSAS prin care sint exceptati de la deconspirare preotii este imposibil de pus in practica: in evidentele Securitatii nu este mentionata profesia turnatorilor. Propunerea deputatului PSD Eugen Nicolicea de a scoate de sub incidenta Legii CNSAS verificarea preotilor a stirnit stupoare in institutie. Daca va trece de plenul Senatului, aplicarea amendamentului ar aduce haosul in CNSAS, cred reprezentantii acestuia. Aceasta intrucit, pe linga exceptarea de la verificare a preotilor, amendamentul presupune si transferul acestor dosare de la CNSAS la culte. Or, trierea celor citeva milioane de volume dupa acest criteriu este imposibila cu personalul de acum.

Trierea, misiune imposibila

Cu exceptia dosarului tematic Culte, ce se gaseste in Fondul Documentar al arhivei si care acum este accesibil cercetatorilor acreditati, celelalte dosare care vizeaza preotii ar fi foarte greu de identificat. Nici cartotecile create de fosta Securitate, nici evidenta electronica, mult mai saraca in date, facuta ulterior de SRI, nu fac referiri la profesia titularului de dosar. Astfel, pentru a identifica dosarele personale ale preotilor, fie ele de urmarire sau de retea, ar trebui practic studiata amanuntit toata arhiva. „Preotii care au fost eventual informatori apar si in dosare colaterale. Mai mult decit atit, legea da dreptul celui impotriva caruia s-au scris note informative sa ceara deconspirarea lui, iar CNSAS este obligat sa o faca", spune Ticu Dumitrescu, membru al Colegiului.

Un precedent periculos

In afara de obiectiile tehnice, acest amendament a stirnit nemultumire prin discriminarea pe care o creeaza. „Teoretic, nu vad de ce ar fi exceptata o anumita categorie din lege, ca asa ar putea cere oricare alta", spune Laurentiu Tanase, membru al Colegiului, teolog. Promotorii ideii sint insa pregatiti sa-si convinga colegii din Senat. „Nu sint nici alesi, nici numiti, nu au acces la structurile economice. Nu vad de ce ar fi si ei verificati", spune senatorul PRM Valentin Dinescu. Senatorul PC Gavrila Vasilescu recunoaste insa ca aplicarea lui ar presupune si riscuri: „In curind ar putea cere si magistratii aceeasi favoare".

In urma cu doua saptamini, Sfintul Sinod a decis crearea unei comisii proprii care sa cerceteze situatia Bisericii in perioada comunista. Cei patru cercetatori angajati ar urma sa studieze inclusiv dosarele de la CNSAS.

Preotii din alte tari Din punctul de vedere al asumarii trecutului clericilor, Biserica Ortodoxa Romana este singura din tarile Europei de Est care a cerut un tratament special in deconspirare. In Polonia, Cehia sau Ungaria nu a existat o opozitie la deconspirarea preotilor, iar surprizele au fost pe masura dorintei de a rupe cu trecutul. In Polonia, de exemplu, dupa divulgarea, in ianuarie, a relatiilor arhiepiscopului Varsoviei, Stanislaw Wielgus, cu SB, s-au facut presiuni majore pentru primenirea bisericii nationale de fosti informatori. Doar in Rusia s-a pastrat discretia cu privire la clericii colaborationisti, singurul scandal, din 1993, vizind o marturie potrivit careia patriarhul Alexei al II-lea ar fi lucrat pentru KGB.