Din ce in ce mai putini romani mai socotesc cinematograful un loc de petrecere a timpului liber. Numarul intrarilor la cinema in Romania a scazut anul trecut cu 4,6%, conform datelor Observatorului European al Audiovizualului. Este pentru al cincilea an consecutiv cind in tara noastra se diminueaza numarul spectatorilor de film.

„Nici noi, regizorii, nu facem capodopere"

Regizorul si profesorul Laurentiu Damian considera ca, in tarile occidentale, filmul este asociat unui spectacol. „Mersul la cinema este pentru vestici oarecum similar cu mersul la teatru. Se duc la cinema in sali elegante, in incinta cinematografelor se afla restaurante sau cafenele unde oamenii socializeaza. Mersul la cinema este perceput ca un eveniment. La noi, salile, in afara de cele de la mall-uri, sint departe de a fi primitoare. Pe de alta parte, televiziunile lor au programe destul de nesemnificative. Noi, care sintem excedati de politica si, vorba lui nenea Iancu, tot romanu’ face politica, ne uitam la televizor in draci. Si, nu in ultimul rind, este si vina noastra, a regizorilor. Daca noi am face filme cu adevarat importante, lumea ar veni la cinema. Nu e cazul sa ne dam drept genii neintelese. Adevarul este ca nu facem capodopere. Filmele bune, chiar si cele romanesti, au intotdeauna spectatori."

Judete intregi fara sali de cinema

Criticul de film Andrei Gorzo crede ca, „pe linga suspectii de serviciu", numind aici canalele tv si alte forme de divertisment ieftin, marea problema este distrugerea retelei de cinematografe din Romania. „Sint orase importante, ba chiar judete intregi, care nu mai au nici macar o sala de cinema functionala. Salvarea, atit cit mai poate veni, este de la mall-uri. Sper ca, in marile orase, mall-urile care se construiesc sa se echipeze cel putin cu cite o sala de cinema. Pentru ca omul iese la cumparaturi, maninca ceva si mai intra si la film. Nu degeaba, cele mai mari incasari vin de la multiplexuri."

Romanii nu mai socializeaza

Alex. Leo Serban considera perfect explicabila dezertarea romanilor de la cinema: „Televizorul e ieftin si comod. Cei de virsta a treia nu mai sint deloc activi, nu mai socializeaza decit cel mult la piata. Cei de virsta a doua sint prea stresati si preocupati de grija zilei de miine, iar tinerii au pierdut obiceiul de a merge la cinema. Daca vor sa vada filme, isi descarca de pe net. In Occident, nivelul de trai este mult mai ridicat. Acolo, indiferent de virsta, oamenii au obiceiul de a iesi zilnic in oras, iar in vacante calatoresc in strainatate, fac croaziere… Desigur ca vesticii sint mult mai relaxati si au o mai mare dispozitie de a merge la cinema".

Mersul la cinema, dovada de civilizatie

Irina Margareta Nistor crede ca in tara noastra exista prea putine sali de cinema, din care pricina s-a pierdut pina si obiceiul predecembrist de a-ti scoate iubita duminica la un film si la o prajitura. „Au trecut 17 ani de la Revolutie si in scoli nu se fac nici macar niste cursuri minimale de cinema. Tinerii descarca filme de pe Internet, le vad in conditii tehnice slabe si cu traduceri foarte proaste. Pina la urma, gradul de civilizatie al unei tari se vede si in salile de cinema, in modul in care arata ele si in numarul de spectatori."

Atunci cind merg la cinema, romanii aleg de obicei filmele americane usurele, topul celor mai vizionate filme de anul trecut neintilnindu-se cu topul celor mai bune filme intocmit de specialisti. In timp ce criticii de film dau drept cea mai buna pelicula a anului „A fost sau n-a fost?", in regia lui Corneliu Porumboiu, in box office-ul anului 2006 conduce detasat mult hulitul „Cod al lui Da Vinci". Cel mai vizionat film romanesc se afla de-abia pe locul 43, „Legaturi bolnavicioase", semnat de Tudor Giurgiu, care a avut 21.810 platitori de bilet. Favoritul criticilor, „A fost sau n-a fost?", apare in topul incasarilor pe locul 68, cu 12.266 de spectatori. Unele dintre filmele aflate pe ultimele locuri la incasari sint mult mai valoroase decit cele de pe primele locuri, cum e cazul peliculei „Ultimele zile ale lui Sophie Scholl", care, desi a fost favorita publicului european, primind European Film Award, si a publicului german, German Film Award, desi a primit o nominalizare la Oscar la categoria Cel mai bun film strain, in Romania nu a avut decit 78 de spectatori.

Cele mai vizionate filme in 2006 1. „Codul lui Da Vinci" - 142.595 de spectatori

2. „Epoca de gheata 2: Dezghetul" - 105.650 de spectatori

3. „Piratii din Caraibe: Cufarul omului mort" - 85.149 de spectatori

4. „Diavolul se imbraca de la Prada" - 51.851 de spectatori

5. „Cronicile din Narnia - Leul, vrajitoarea si dulapul" - 61.018 spectatori

Cele mai putin vizionate filme in 2006 1. „Ultimele zile ale lui Sophie Scholl" - 78 de spectatori

2. „O saptamina in Budapesta" - 92 de spectatori

3. „Afacerea Aldo Moro" - 274 de spectatori

4. „Regii si regina" - 484 de spectatori

5. „Azucena" - 540 de spectatori