Ministrul Sanatatii a justificat demiterea presedintelui CNAS prin situatia dezastruoasa din farmacii. Raportarile venite de la prefecti il contrazic flagrant.

„Fostul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a dat dovada de superficialitate si de minciuna in toata activitatea, situatia in care este sistemul sanitar este foarte grava, iar acum, in 20 februarie, este criza in farmacii", a declarat marti, intr-o conferinta de presa, Eugen Nicolaescu (foto), ministrul Sanatatii, explicind motivele pentru care a propus premierului Tariceanu demiterea sefului CNAS, Cristian Vladescu. Cu numai o saptamina in urma ministrul spunea exact contrariul intr-un comunicat. Ce s-a intimplat intr-o saptamina?

Care criza?

Ministrul a cerut prefecturilor, pe 8 februarie, rapoarte cu situatia decontarilor dintre farmacii si Casa de Asigurari. Intre 9 si 12 februarie, prefectii s-au conformat si in covirsitoarea majoritate a adreselor se arata ca nu exista o criza a medicamentelor in farmacii. „Consideram ca sint asigurate fonduri pentru a se acoperi necesarul de medicamente pina catre sfirsitul lunii", ii scria lui Nicolaescu prefectul de Botosani. „In judetul Constanta nu exista probleme", ii spune ministrului si prefectul Dan Culetu. In Neamt, prefectul Toader Mocanu spune ca doar noua farmacii din 75 au terminat banii de medicamente, iar la Arad, pre-fectul Gavril Popescu considera ca, „la nivelul judetului, nu exista probleme privind eliberarea medicamentelor compensate si gratuite catre populatie". Nici in Bacau criza de medicamente nu s-a manifestat, situatia fiind similara la Cluj sau la Galati. La Giurgiu „s-au prezentat doar doua persoane care au afirmat ca nu si-au putut procura medicamentele, insa li s-a comunicat lista farmaciilor care eliberau medicamente". La Hunedoa-ra, doar trei farmacii din 86 epuizasera fondurile de medicamente, iar judetul Iasi „nu s-a confruntat cu probleme privind eliberarea medicamentelor compensate si gratuite", a transmis prefectul Nicusor Paduraru. „Cotidianul" detine raportarile initiale ale prefectilor din 37 de judete si toate confirma ca nu exista o criza de medicamente.

Albul devine negru

Potrivit unor surse din Ministerul Sanatatii, ministrul Nicolaescu s-ar fi aratat nemultumit de aceste raportari si ar fi cerut elaborarea altora, din care sa rezulte ca situatia e dezastruoasa. Insusi ministrul a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca pe 18 februarie, intr-o duminica, ar fi primit raportarile nefavorabile, pe baza carora a cerut a doua zi demiterea lui Cristian Vladescu. „Prefectii au spus ca fondurile la farmacii au fost prost distribuite, ca nu a fost repartizat fondul suplimentar de 15% si ca a fost o cerere mai mare de me-dicamente ca urmare a bolilor de sezon", a spus Nicolaescu. Dar cel putin prefectii de Bacau, Cluj, Dolj, Constanta si Iasi au negat trimiterea unui al doilea raport, negativ de data asta, catre ministru. Nicolaescu nu a dorit ieri sa ne explice diferenta uriasa dintre primul rind de raportari, care infirma existenta unei crize, si cel de-al doilea, pe baza caruia a propus demiterea.

Fostul presedinte al CNAS, Cristian Vladescu, a fost demis de premierul Tariceanu si inlocuit cu Vasile Ciurchea, fost adjunct al medicului personal al primului-ministru. La Casa Nationala de Asigurari de Sanatate urmeaza sa se organizeze licitatie pentru finantarea programelor nationale de boli cronice, TBC si HIV, in valoare de 500 de milioane de dolari.