Aruncind Italia intr-un blocaj politic total, demisia premierului Romano Prodi salveaza imperiul mediatic al lui Silvio Berlusconi.

La mai putin de 24 de ore de la demisia lui Romano Prodi, actiunile Mediaset, puternicul trust media al lui Berlusconi, au crescut, la bursa din Milano, cu 1,44%, la un volum de schimb care depaseste o data si jumatate media ultimelor luni.

Demisie cu déjà-vu

Daca, oficial, primul-ministru a demisionat pentru ca guvernul a fost infrint in Senat pe o declaratie de politica externa, o parte a presei, inclusiv „La Repubblica" si „Corriere della Sera", incearca sa faca o legatura intre demisie si declaratia ministrului de externe, Massimo D’Alema, de numele caruia se leaga si demisia lui Prodi din fruntea guvernului, in 1998. D’Alema afirmase ca daca declaratia, moderat proamericana, nu va trece in Senat, guvernul trebuie sa se retraga. El a negat insa ca „i-ar fi fortat mina" premierului, asa cum s-a speculat, spunind ca „a dorit doar sa clarifice lucrurile".

Solutii la criza

Prodi s-a declarat dispus sa accepte o noua reinvestire doar daca i se garanteaza ca va avea mina libera, ceea ce practic e imposibil de garantat, altfel ar putea sa se retraga din viata politica. O solutie ar fi o noua nominalizare din coalitie sau un guvern de uniune nationala cu o parte a opozitiei care nu-l mai recunoaste pe Berlusconi ca lider. „Daca ajungem la alegeri, ii predam lui Berlusconi tara pentru inca zece ani", a spus vicepremierul italian Massimo D’Alema, citat de „La Repubblica". Se anunta o criza de lunga durata, care va creste in sondaje cota lui Berlusconi, un invingator al blocajului creat.

Explicatia e simpla

Cu o prelungita criza politica la orizont, anuntata reforma a pietei de televiziune din Italia se amina pe termen nelimitat. Asa-numitul proiect de lege Gentiloni al ministerului comunicatiilor ar fi adus Mediaset pierderi de 30% din cifra de afaceri, dupa cum s-a plins insusi presedintele grupului, prin restringerea veniturilor din publicitate. Legea prevede ca televiziunile care incaseaza mai mult de 45% din totalul fondurilor destinate publicitatii sa fie nevoite sa reduca timpul acordat pauzelor de reclama, pe parcursul zilei.

Conflict de interese

Demisia lui Prodi arunca in aer planurile coalitiei de reglementare a conflictului de interese, printr-un proiect de lege depus la comisia pentru probleme constitutionale a Camerei Deputatilor. Acesta prevede crearea unei Autoritati de control al conflictelor de interese, extins si asupra rudelor de gradul doi ale demnitarilor. Si acest proiect are un capitol special dedicat lui Berlusconi, care obliga retelele radio-tv sa nu avantajeze candidati in alegeri.