Urmatorul autor din „Colectia Cotidianul", V. S. Naipaul, este primul scriitor de origine indiana premiat cu Booker.

Swedish Academy si-a motivat alegerea de a acorda Premiul Nobel pentru Literatura din 2001 scriitorului V. S. Naipaul pentru „unitatea perceptiei narative si pentru munca de cercetare vizibila in lucrarile sale, care ne obliga sa privim in fata adevarul istoriei recente". Comitetul a adaugat faptul ca „Naipaul este un filosof modern care duce mai departe traditia inceputa o data cu «Scrisorile persane» si «Candide». Intr-un stil vigilent, care a fost pe buna dreptate admirat, el transforma revolta in precizie si da voie evenimentelor sa vorbeasca de la sine si sa-si exprime ironia intrinseca".

Autor extrem de prolific, Naipaul a publicat peste cincisprezece lucrari de fictiune, saisprezece volume de eseistica si memorialistica si alte articole si texte mai putin importante. Lucrarile sale de fictiune sint adesea legate de calatoriile sale prin Lumea a Treia, pe care a portretizat-o fara prea multa simpatie, devenind un martor lucid al persecutiei Vestului. Aceasta pozitie a sa se reflecta perfect in „The Middle Passage", pe care Naipaul a scris-o cind

s-a intors in Caraibe, dupa ce s-a autoxilat zece ani in Anglia, si in „An Area of Darkness", o critica cruda la adresa tarii sale de origine, India. „Mystic Masseur" (1957), „The Suffrage of Elvira" (1958), „A Flag On the Island" (1967), „A Way in the World" (1994) si „Magic Seeds" (2004) sint cele mai populare romane ale sale. In 1971, Naipaul a fost primul autor de origine indiana care a primit Premiul Booker pentru romanul sau „In a Free State". In 1998, a fost publicat un volum de memorii controversat al prietenului si protejatului sau, Paul Theroux, „Sir Vidia’s Shadow", in care acesta ii face un portret caustic autorului.

Citeste mai mult: