Societatile de asigurari ar trebui sa majoreze preturile pentru politele de asigurare CASCO cu 30% pentru a-si acoperi cheltuielile pentru daune si a deveni profitabile, considera reprezentantii societatilor de asigurare si reasigurare. Potrivit a
Societatile de asigurari ar trebui sa majoreze preturile pentru politele de asigurare CASCO cu 30% pentru a-si acoperi cheltuielile pentru daune si a deveni profitabile, considera reprezentantii societatilor de asigurare si reasigurare. Potrivit acestora, piata de asigurari din Romania a trecut pe pierderi in 2006.
"Piata asigurarilor auto nu are de unde sa acopere costurile pentru reparatiile masinilor decat din primele auto, ceea ce inseamna ca societatile ar trebui sa majoreze preturile pentru a face fata acestor cheltuieli", a apreciat presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), Cristian Constantinescu, la un seminar pe tema asigurarilor. El a adaugat ca riscul major al pietei este posibilitatea ca unele companii sa ajunga in termen cat de scurt in incapacitate de plata. Constantinescu a explicat ca in ultimii cinci ani nu s-au realizat majorari semnificative ale preturilor pentru CASCO, ci doar "cosmetizari", dar dauna medie s-a dublat. Din 100 de asigurati CASCO, 65 inregistreaza daune in fiecare an. Pe segmentul politelor de raspundere civila auto (RCA), dispersia riscurilor este mai buna, de circa 90-95%, in timp ce la CASCO dispersia riscurilor ajunge la maximum 15%. "Consider ca piata de asigurari a inregistrat pierderi anul trecut. In 2005, industria a realizat un profit de circa 1% din cifra de afaceri", a mai spus Constantinescu, adaugand ca nu poate sa aprecieze, deocamdata, nivelul pierderilor cumulate. O pondere de 90% din infuzia de capital pe piata asigurarilor in 2006, care a fost de circa 130 milioane euro, a fost repartizata pentru acoperirea pierderilor din anii precedenti, a explicat presedintele UNSAR.
Doar 12% dintre romani au asigurare de viata
Ponderea romanilor care detin asigurari de locuinte a urcat anul trecut la 12,8%, de la 7% in 2003, potrivit unui sondaj Insomar, realizat la cererea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), a declarat, la acelasi seminar, presedintele CSA, Angela Toncescu. Majoritatea celor cei care detin asigurare de locuinta provin din mediul urban, au studii superioare si varste pana la 50 de ani. Peste 60% dintre cei intervievati sunt de acord cu introducerea obligativitatii asigurarii locuintelor. Repondentii detin o asigurare de viata in procent de 12%, iar ponderea celor care considera utila o astfel de polita ajunge la 65,6%. Potrivit sondajului, 85% din intervievati detin polita RCA, 23% au asigurare CASCO, in timp ce 8% detin doar polite CASCO, iar un procent similar nu detine nicio asigurare pentru masina. Studiul a fost realizat de INSOMAR, in perioada 18-23 ianuarie 2007.
Inca 60 de societati de asigurare pe piata autohtona
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a primit pana in prezent notificari de la 60 societati de asigurare straine care si-au exprimat intentia de a opera pe piata romaneasca, a mai spus Angela Toncescu. Dintre acestea, sase firme intentioneaza sa vanda in Romania si polite RCA. De asemenea, 50 de brokeri au trimis notificari catre CSA pentru a desfasura operatiuni pe piata de asigurari din Romania. Numarul asiguratorilor de piata locala insuma la finele anului trecut 41 de companii. Piata asigurarilor a crescut anul trecut cu 33%, la un volum de prime brute subscrise de peste 1,6 miliarde de euro, iar CSA estimeaza un ritm de crestere de 25-30% in acest an. Astfel, gradul de penetrare a asigurarilor a ajuns, anul trecut, la 1,65% din produsul intern brut (PIB), fata de 1,54% dun PIB in 2005. Cea mai mare pondere o detin primele pentru asigurari de mijloace de transport (41%) si cele RCA (27%), urmate de asigurari de incendii si calamitati (11,5%) si asigurari de credite (8,6%).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.