Presedintele Traian Basescu nu vrea sa-l schimbe din functia de ministru al Afacerilor Externe pe Mihai Razvan Ungureanu, in ciuda insistentelor premierului Calin Popescu Tariceanu si ale PNL.

Dupa zile intregi de tacere autoimpusa pe aceasta tema, presedintele Traian Basescu a dat ieri, la revenirea de la Cairo, un prim semnal ca nu are de gind, cel putin prea curind, sa dea curs solicitarii premierului de a-l schimba din functia de sef al diplomatiei pe Mihai Razvan Ungureanu. Desi a lucrat enorm, impreuna cu ambasadorul Romaniei la Tokyo, la reusita vizitei in Japonia - culminind cu gestul rar al Imparatului Akihito de a primi un premier -, Ungureanu nu l-a insotit pe Tariceanu, preferind compania lui Basescu. De altfel, premierul a declarat ieri, la Tokyo, ca asteapta reactia oficiala a presedintelui dupa ce luni a trimis demisia lui Ungureanu si propunerea de numire a lui Cioroianu.

Presedintele mai reflecteaza

Intrebat ce raspuns a dat la solicitarea premierului de a-l numi pe Adrian Cioroianu in locul lui Mihai Razvan Ungureanu, seful statului a raspuns: „Pentru moment sint in situatia in care reflectez la propunerea premierului, plecind de la premisa ca la mijloc de mandat, intr-un exercitiu guvernamental sau prezidential, Ministerul Afacerilor Externe nu poate fi o institutie in care sa incepi sa inveti". Aluzia a fost clara la Cioroianu, care a si recunoscut ca trebuie sa invete diplomatie, desi este propus pentru sefia acesteia. Daca ar fi aprobata schimbarea, Cioroianu l-ar invinge a doua oara pe Ungureanu, dupa ce prima data l-a „batut" in lupta pentru scaunul de vicepresedinte cu relatiile europene al PNL.

Cum s-a ajuns aici

Premierul Tariceanu l-a fortat pe Ungureanu sa-si dea demisia la inceputul acestei luni, dupa scandalul legat de cei doi muncitori romani arestati in Irak. Dupa ce lideri PNL au declarat sub protectia anonimatului ca Basescu nu-l agreeaza pe Cioroianu, vestea oficiala in acest sens a fost data de presedintele PSD, Mircea Geoana. Conform purtatoarei de cuvint a MAE, Corina Vintan, Basescu i-a solicitat lui Ungureanu sa il insoteasca in vizita oficiala in Egipt, „argumentind ca nu a semnat decretul de vacantare a postului de ministru de Externe, iar acesta este inca in functie". Mai multi observatori ai scenei politice au considerat ca adevaratul pretext al schimbarii lui Ungureanu il reprezinta votul acestuia alaturi de Basescu impotriva retragerii din Irak cerute de Tariceanu.

Orban: „Ura viscerala fata de PNL" Ludovic Orban, vicepresedinte al PNL: „Presedintele Traian Basescu nu are de ce sa refuze nominalizarea domnului Cioroianu. Acesta nu a fost niciodata membru al PCR, nu a fost implicat in acte de coruptie, nu a participat la nici un scandal politic. In ceea ce priveste experienta, il recomanda studiile din Franta, activitatea de europarlamentar si, in plus, are o imagine foarte buna in PE nu numai prin faptul ca a fost ales vicepresedinte al ALDE. Daca Traian Basescu refuza sa-l investeasca, inseamna ca da dovada de obtuzitate si de ura viscerala fata de PNL si de simpatizantii acestui partid care l-au votat in 2004". (L.G.)