Basescu nu pare dispus sa negocieze cu PNL problema retragerii din Irak.

La o zi dupa ce PNL readusese in discutie chestiunea retragerii trupelor romane din Irak, seful statului a repetat de mai multe ori in declaratia de presa facuta ieri, la intoarcerea din vizita oficiala in Egipt, ca Romania trebuie sa-si respecte angajamentele asumate. Basescu a insistat asupra faptului ca angajamentele au fost luate intr-un moment in care Ro-mania a avut nevoie exact de sprijinul celor pe care a-cum isi pune problema sa-i abandoneze ca aliati. El a avut in vedere si faptul ca Marea Britanie a decis ca, incepind din vara, sa retraga 1.500 de militari dintre cei 7.500 de dislocati in Basra. In opinia sa, „lucrurile nu trebuie exagerate privind deciziile Marii Britanii referitoare la Irak".

Apel la istorie

Basescu a fost de parere ca „Romania va trebui sa continue sa-si mentina cuvintul dat la un moment dat, cind aveam mare nevoie de sprijinul SUA pentru intrarea in NATO". Seful statului a facut trimitere si la episoade sensibile din istoria Romaniei: „Noi avem de corectat niste suspiciuni asupra capacitatii noastre de a ramine aliati, daca ne uitam un pic in istorie", a spus Basescu.

Parerea lui a fost ca „ostilitatea majora nu mai e in functie de fortele aliate, ci fata de gruparile irakiene, sunniti si siiti, speram sa nu se pregateasca si kurzii". Vicepresedintele PNL Norica Nicolai a anuntat miercuri ca liberalii vor solicita Parlamentului sa adopte o hotarire privind necesitatea retragerii trupelor romane din Irak. Totodata, liberalii vor depune la Parlament o initiativa legislativa privind intarirea controlului parlamentar asupra participarii trupelor romane la misiuni in afara granitelor tarii, care sa prevada ca aceste actiuni trebuie aprobate de Legislativ, cu votul a doua treimi din totalul deputatilor si senatorilor.

La rindul sau, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat joi ca Parlamentul ar trebui sa ia in discutie stabilirea unui calendar al retragerii trupelor romane din Irak, dar a precizat ca nu este de acord cu „pozitia frivola" exprimata de PNL pe acest subiect.