Horia Bernea este artistul care creeaza si dupa ce s-a alaturat lui Dumnezeu. Stari. Aceia care i-au fost aproape, il redescopera in fiecare lucru, imagine, amintire. Bucurie. Altii, acum afla. Prezent.
Editura Noi Media Print a editat, cu spr
Horia Bernea este artistul care creeaza si dupa ce s-a alaturat lui Dumnezeu. Stari. Aceia care i-au fost aproape, il redescopera in fiecare lucru, imagine, amintire. Bucurie. Altii, acum afla. Prezent.
Editura Noi Media Print a editat, cu sprijinul ING Bank Romania, un admirabil album dedicat lui Horia Bernea, a carui lansare a fost insotita, miercuri seara, de un vernisaj cu lucari inedite (unele se regasesc reproduse si in catalog) panotate pe simezele Noi Art Cafe (P-ta Alba Iulia, 7). Pentru multa lume, cred, numele lui Horia Bernea (1938-2000) trimite la Muzeul Taranului Roman - proiect care i-a fost foarte drag -, insa, "am sentimentul - spune Mihai Oroveanu - ca in pofida reputatiei sale si anvergurii sale publice, mare parte a operei lui (...) ramane doar fragmentar cunoscuta unui public mai larg. (...) Am cautat sa fiu cat mai aproape, in selectarea imaginilor, de caracterul expozitiilor pe care Horia Bernea insusi le-a organizat de-a lungul anilor. (...) Lipsesc unele lucrari importante ale fiecarei serii (Deal, Prapor, Coloana, Gradini, Dealuri - n.red.). A fost o optiune deliberata, dictata in unele cazuri de dorinta de a evita includerea unor lucrari mai bine cunoscute, in favoarea unor exemple arareori sau niciodata reproduse, ori unor desene pregatitoare". Oroveanu isi exprima totodata speranta ca "aceasta carte sa readuca in atentia publicului un destin artistic prematur incheiat, dar de o extraordinara rodnicie". Discreta si rafinata, expozitia il "prinde" atat pe privitorul avizat, cat si pe novice, fara a brusca, cu eleganta. Exista acolo un Horia Bernea despre care, colegul sau de Arhitectura, Tudor Octavian imi spunea ca "era un zbuciumat. Un om care n-avea stare". In sens creator. Zvacnirea lui de geniu a intrezarit-o acelasi Tudor Octavian inca de pe vremea studentiei "si nu pentru ca as fi fost eu vreun vizionar, dar avea el ceva anume care-l deosebea". (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.