Tariceanu incearca sa preia conducerea in disputa politica a ultimelor zile. A cerut aminarea ambelor referendumuri. PSD l-a refuzat scurt.

Calin Popescu Tariceanu a pus mina pe telefon si i-a sunat pe liderii politici ai tarii. A sunat mai intii la Palatul Cotroceni. I-a cerut lui Basescu sa renunte, pentru o vreme, la ideea referendumului pentru votul uninominal. Apoi a sunat la PSD. Lui Mircea Geoana i-a propus, din nou, sa amine procesul de suspendare din functie a presedintelui. Ambele actiuni pun in pericol alegerile pentru Parlamentul European.

Tariceanu a sunat si la ceilalti lideri ai partidelor parlamentare, dar n-a precizat la cine. In cele din urma, premierul a iesit la un briefing pentru presa, unde a declarat: „Sint doua demersuri care nu tin decit de agenda exclusiva, fie a partidelor, fie a Presedintiei, dar care nu au legatura cu interesul national". Intrebat cum a fost receptionat apelul sau, premierul a declarat ca la nivel de principii toti interlocutorii s-au aratat interesati, insa atunci cind se pune problema aminarii „nu a sesizat prea multa receptivitate". „Sint dezamagit", a concluzionat Tariceanu.

Geoana da raspunsul PSD: „Nu!"

Liderul PSD, Mircea Geoana, a replicat la scurt timp cu o conferinta de presa. Confirma dezamagirea lui Tariceanu si anunta ca PSD nu renunta la suspendare. „Motivele aminarii nu stau in picioare. Exista o ordine a prioritatilor intr-o democratie. Prima prioritate este respectarea Constitutiei, a doua este functionarea Guvernului", afirma liderul PSD, care-i reproseaza lui Tariceanu ca-si asuma un rol pe care nu-l are, acela de mediator.

Replica lui Basescu Presedintele Basescu i-a cerut premierului Tariceanu sa nu amine organizarea alegerilor pentru PE. Motivul sefului statului - conform purtatorului sau de cuvint, Adriana Saftoiu - este acela ca „nu a fost stabilita inca data pentru nici una din cele doua consultari (referndumuri-n.r.) si avind in vedere ca procedurile parlamentare sint in desfasurare. (...) Problema referendumului pentru votul uninominal si a referendumului pentru suspendarea sefului statului sint actiuni constitutionale ce nu pot fi negociate". (C. OPREA)