Geoana spune ca a aflat de la Tariceanu ca Basescu refuza numirea lui Cioroianu la Externe. Liberalii spun insa ca seful statului ar fi fost de acord.

Propunerea liberalilor s-ar putea izbi de refuzul presedintelui Traian Basescu, care trebuie sa semneze decretul de instalare in functie pentru Adrian Cioroianu. Stirea nu vine insa dinspre Cotroceni, ci de la PSD, care prin vocea liderului Mircea Geoana sustine ca ar fi aflat, in urma unei convorbiri telefonice avute cu premierul Tariceanu, ca Basescu respinge ferm varianta Cioroianu.

Fir scurt

„Sint surprins ca premierul nu a spus in conferinta de presa ceea ce mi-a spus mie telefonic, si anume ca presedintele Traian Basescu a refuzat categoric propunerea lui Adrian Cioroianu in functia de ministru de Externe", a declarat Geoana, la finalul unei discutii telefonice avute cu Calin Popescu Tariceanu.

Mai mult, liderul PSD l-a contrazis pe premier, care ar fi afirmat ca cei doi ar fi vorbit despre aminarea referendumului pentru votul uninominal. „Am avut intr-adevar o convorbire telefonica cu premierul Tariceanu, dar nu mi-a spus nimic despre ceea ce a sustinut in conferinta de presa", a spus Geoana.

PNL nu renunta

Declaratiile lui Mircea Geoana sint contrazise insa de surse din PNL, care afirma ca Cioroianu ar fi avut ieri-dimineata o discutie prin telefon cu seful statului, iar acesta i-ar fi dat asigurari ca nu are nimic impotriva numirii sale la Externe. De altfel, Cioroianu ne-a declarat ieri ca infirma informatia furnizata de Geoana.

Premierul Tariceanu a transmis luni presedintelui Basescu propunerea de numire a lui Cioroianu in functia de ministru al Afacerilor Externe. Palatul Cotroceni nu a facut nici o declaratie.

Victime colaterale Cioroianu nu ar fi prima victima a razboiului purtat la Externe de cele doua palate. Ultimul ocupant al acestui scaun a cazut si el la datorie tot asa. Ungureanu a fost demis dupa ce premierul Tariceanu l-a acuzat ca l-a informat doar pe Basescu de soarta a doi muncitori romani arestati in Irak. Totodata, Tariceanu a refuzat sa-l numeasca in functia de ambasador al Romaniei la Londra pe jurnalistul Traian Ungureanu, un cunoscut sustinator al actualui sef al statului, dar ar fi acceptat nominalizarea unui alt apropiat al presedintelui - Sever Voinescu - pentru Washington.