Demiterea presedintelui CNAS, o rafuiala intra-liberala, are o miza de jumatate de miliard de dolari, valoarea medicamentelor din programele de cancer, TBC si SIDA.

„Am fost demis pentru ca Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, sa poata controla si sistemul de asigurari si sa i se poata raspunde la comenzi", a declarat fostul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) Cristian Vladescu (foto dreapta), si el membru PNL, demis marti seara de premierul Tariceanu.

Fostul sef al Casei sustine ca, prin inlaturarea sa si numirea unui om de incredere, ministrul ar urmari sa controleze desfasurarea programelor nationale de sanatate, cum ar fi cele pentru cancer, TBC si SIDA, care au doi „parinti", Casa si ministerul. Casa deconteaza medicamentele si serviciile medicale, iar ministerul se ocupa de racolarea specialistilor si de planificarea programelor.

Licitatie de jumatate de miliard de dolari

Noul presedinte al CNAS, Vasile Ciurchea, a fost pina marti seara subordonatul lui Nicolaescu, ca director al Agentiei Nationale de Programe din Ministerul Sanatatii. Din acel post, Ciurchea s-a ocupat de derularea programelor de sanatate, pentru finantarea carora s-a pornit in decembrie 2006 o licitatie in valoare de jumatate de miliard de dolari, dupa cum afirma Vladescu. Licitatia este organizata de CNAS, impreuna cu Ministerul Sanatatii. „Sint destule presiuni si nemultumiri legate de aceasta licitatie, pentru ca e vorba de bani siguri. Licitatia nu s-a mai tinut din 2003 si, de atunci, aceleasi firme livreaza medicamentele pentru aceste programe. Fiecare zi de intirziere a licitatiei reprezinta un profit pentru ele. Licitatia a inceput abia din decembrie 2006, pentru ca pina atunci ministerul nu si-a dat acordul", ne-a declarat Cristian Vladescu.

Tandem cu medicul lui Tariceanu

Vasile Ciurchea (foto stinga) are insa o legatura indirecta si cu primul-ministru Calin Popescu Tariceanu, principalul sustinator al ministrului Nicolaescu in Guvern. Pina in 2003 el fost director general la Casa de Asigurari a Armatei, unde l-a avut ca presedinte pe Serban Radulescu, singurul medic ce l-a insotit pe primul-ministru anul trecut la clinica din Franta, unde acesta a fost operat la genunchi. De altfel, surse din sistemul sanitar ne-au confirmat ca Radulescu este medicul personal al lui Tariceanu. Intre postul de la Casa de Asigurari a Armatei si cel de pina ieri, din minister, Ciurchea a fost director general la CNAS pe timpul guvernarii PSD, fiind demis dupa alegerile din 2004 de Cristian Vladescu pentru incompetenta.

Intrebat daca numirea lui Ciurchea are vreo legatura cu licitatia pentru programe, ministrul Sanatatii a negat si a spus ca „ministerul nu poate acapara Casa, pentru ca sint institutii separate".

Nicolaescu greseste vinovatii

Cristian Vladescu sustine ca Nicolaescu l-a informat eronat pe primul-ministru asupra situatiei din sistemul sanitar, determinindu-l pe acesta din urma sa ia decizia demiterii sale. Nu e prima data cind ministerul gaseste vinovatul in CNAS pentru fapte care ii apartin. La inceputul lunii ianuarie, Directia de Audit din minister i-a trimis lui Cristian Vladescu un raport de audit desfasurat la Institutul de Endocrinologie „C.I. Parhon" din Bucuresti, care continea si invinuiri imputate CNAS pentru neregulile constatate acolo. Dupa cum se arata in acest raport, greselile CNAS urmau sa fie prezentate si primului-ministru. Doua saptamini mai tirziu, Consiliul de Administratie al CNAS i-a raspuns ministrului ca responsabilitatea pentru neregulile constatate apartine chiar Ministerului Sanatatii. Lucru recunoscut chiar de minister, care a doua zi si-a asumat vina si a declarat nula adresa initiala trimisa catre CNAS. „Prezentam scuze pentru confuzia creata", se arata in incheierea actului ministerial.

Un denunt la Guvern Pe 24 mai 2006, Cristian Vladescu a trimis o scrisoare catre primul-ministru Tariceanu, prin care il anunta ca, din vina ministerului, peste patru zile sistemul sanitar urma sa intre in imposibilitate de plata: Ministerul Sanatatii nu emisese pina atunci actul normativ pentru plata serviciilor medicale efectuate. Saptamina urmatoare, Tariceanu a convocat o sedinta de Guvern, iar normele asteptate au aparut. „Nicolaescu s-a suparat pe mine de atunci, pentru ca am facut ceea ce trebuia sa faca el", spune Vladescu. Scrisoarea mai semnala „ignorarea problemelor din sistemul sanitar" de catre minister: listele de medicamente compensate, contractele cu furnizorii de medicamente, bugetele pentru medicii de familie, licitatiile pentru programele nationale, functionarea laboratoarelor de analize medicale si concediile medicale. Acum, exact aceste fapte, imputabile ministerului, s-au regasit in motivatia demiterii presedintelui CNAS. „Nu comentez prostii pentru ca, in toata activitatea sa de la Casa, Vladescu a fost superficial si mincinos", a replicat ministrul, referitor la acuzatiile fostului presedinte al CNAS.