Procurorii au acceptat ca istoricul Kurt Treptow, condamnat pentru pedofilie, sa fie eliberat inainte de termen.

Judecatorii de la Tribunalul Iasi au aminat pentru 27 februarie pronuntarea in cazul eliberarii conditionate a istoricului american Kurt Treptow, condamnat pentru pedofilie. Procurorul Neculai Butnaru a admis ieri, pentru prima oara, cererea de eliberare a lui Kurt Treptow, sentinta urmind sa fie luata de completul de judecata.

„Este regretabil ca a durat atit de mult pina cind procurorii au admis cererea clientului meu. Sanse de eliberare sint de 90%, dar orice se poate intimpla", a subliniat avocatul Liviu Bran. Kurt Treptow a tinut sa-si sustina cauza si la ultimul termen al procesului, spunind ca „judecatorii de la judecatorie au incalcat legea atunci cind i-au respins cererea de eliberare conditionata".

Kurt Treptow a fost condamnat in august 2002 pentru coruptie sexuala si acte sexuale cu minori. Procurorii au adus ca dovezi in instanta mai multe filme si fotografii in care Treptow aparea in posturi sexuale alaturi de fetite si de baieti. Procesul a inceput dupa ce parintii uneia dintre fetite, in virsta de 7 ani la acea vreme, au facut plingere penala impotriva americanului.

Treptow a cerut sa fie eliberat conditionat inca din noiembrie 2006, pe motiv ca a scris o lucrare stiintifica. Potrivit Codului penal, „in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii brevetate, se considera trei zile executate pentru doua zile de munca". Lucrarea stiintifica are 400 de pagini, a fost scrisa in limba engleza si se numeste „Viata lui Vlad Dracul. Reverberatii asupra familiei".

In cazul in care saptamina viitoare judecatorii vor respinge cererea avocatului, Treptow ar putea iesi din inchisoare abia in luna mai 2007, cind va avea efectuata doua treimi din pedeapsa.