Categoria de „demnitate nationala" sufera noi modificari de sens, dupa ultimele contributii ale unor personaje al caror activism public este cel putin indoielnic.

Cine dracu’ e Susanne Kastner asta? Cum isi permite ea sa vina si sa ne dea noua lectii? Cam asa suna, pe scurt, prima parte a reactiilor indignate in legatura cu recentele declaratii ale social-democratei din Germania.

Sa reamintim, in rezumat, care sint faptele? Saptamina trecuta, doamna Kastner a spus ca, in conditiile in care operatiunea de hartuire parlamentara a Monicai Macovei va continua, sint sanse sa fie activata clauza de salvgardare pentru Romania. Culmea, „culmea" pentru o parte semnificativa a celor care fac opinie publica in Romania, Susanne Kastner nu s-a oprit la ce a declarat saptamina trecuta, ci a continuat, acum doua zile, facind o apologie a calitatilor ministrului Justitiei din Romania. „Monica Macovei e un garant. Ea a fost prima care a declansat cu adevarat lupta impotriva coruptiei si a putut in scurt timp sa prezinte rezultate palpabile" - asa a spus doamna Kastner. Ptiu! Ptiu! Ptiu!

Vicepresedinta parlamentului de la Berlin e, cum spuneam si mai sus, social-democrata; colega de familie politica europeana cu pesedistii nostri, cum ar veni. Initial, Geoana si colegii au parut socati de declaratiile tari ale parlamentarei din Germania. Deruta nu a durat mult timp; Ion Iliescu, sinistrul presedinte de onoare al PSD, a replicat luni ca Susanne Kastner a fost „dezinformata" si ca, prin urmare, nu prea stie ce vorbeste. Lucrurile nu s-au oprit insa aici. In joc au fost introduse doua victime de lux: patria si demnitatea nationala. Patria e in pericol; ce se intimpla acum e „scandalos"; nu ar fi mai bine ca Bruxelles-ul sa numeasca prin decret intregul Guvern al Romaniei si, eventual, sa dizolve Parlamentul?; in fine, demnitatea nationala a fost calcata in picioare de o interventie din „afara". Trei afirmatii si o propunere - patru „sulite" retorice aruncate catre doamna Kastner. Cei care au ripostat folosind aceasta retorica sint citeva ziare care participa cu succes la operatiuni de aruncat in derizoriu teme cu adevarat grave, dar si citiva ziaristi cu nume grele, specializati in incruntari, crispari si formulari de sofisme.

Logica pusa la lucru pentru a reactiona intr-un asemenea hal este infecta. Conform acestui rationament, a numi raspicat adevarul, asa cum a facut-o Susanne Kastner, injoseste patria. In aceeasi logica: nemernicii care isi bat joc de ideea de vot in Parlamentul Romaniei sint pilde vii si demne de a fi luate in seama despre ce inseamna demnitate. De fapt, nu e deloc asa. E limpede ca cei care arunca pe piata pseudoargumente de acest fel participa, cu buna stiinta, la propagarea unei imense minciuni. O minciuna care a ajuns la metastaza. Prin urmare: daca Dan Claudiu Tanasescu isi aduce contributia la intarirea demnitatii nationale, atunci e sanatos sa renuntam la demnitate. Nu ne e de nici un folos.