Pentru ca Romania sa aiba o echipa direct in grupele celei mai importante competitii europene este obligatoriu ca trofeul sa fie cistigat de o echipa calificata in grupe.

Criza pe care o traverseaza marile cluburi europene ar putea afecta in mod direct fotbalul romanesc. Daca, in urma cu o saptamina, conducatorii se antrenau pentru a numara profiturile rezultate din prezenta a trei formatii autohtone in Liga Campionilor, incepind cu 2009, la vara, Liga lui Mitica ar putea sa intre din nou prematur in urne pentru a juca tururi preliminare.

Campioana Romaniei poate accede direct in grupele celei mai importante competitii europene intercluburi doar daca trofeul ajunge in vitrina unei echipe care se califica direct in grupe. Conform unei informari primite de Federatia Romana de Fotbal de la UEFA, Romania se afla pe locul 10 in clasamentul coeficientilor, fapt care ofera campioanei la finele stagiunii 2006/2007 un loc in al treilea tur preliminar (ultimul) al Ligii Campionilor, in timp ce vicecampioana din Liga lui Mitica va intra in al doilea tur preliminar al Ligii Campionilor. Liderul va evolua direct in grupe doar in cazul in care editia 2006/2007 a acestei competitii va fi cistigata de o echipa ce va dobindi dreptul de a participa in grupe si prin intermediul campionatului sau national. Asta inseamna ca trofeul sa fie cistigat de o echipa care, la sfirsitul actualei stagiuni interne, se va clasa pe unul dintre primele doua locuri in Spania, Italia, Anglia, Franta, Germania sau Portugalia (acestea fiind tarile cu doua reprezentante calificate direct in grupe) sau de formatia ce va deveni campioana Olandei, deoarece ultimele doua tari clasate deasupra Romaniei in aceasta ierarhie, Grecia si Rusia, nu mai au reprezentante in optimile Ligii Campionilor.

In ceea ce priveste Cupa UEFA, cistigatoarea Cupei Romaniei-Timisoreana, editia 2006/2007, va incepe parcursul din Cupa UEFA in primul tur al competitiei, in timp ce echipa care se va clasa pe locul 3 in campionat se va alinia la jocurile contind pentru al doilea tur preliminar al intrecerii.

Banii vorbesc Participarea Stelei a adus numai de la UEFA 5,6 milioane de euro, la care s-au adunat banii strinsi din vinzarea de bilete. Comparativ, Rapid a primit de la acelasi for doar 150.000 de euro, 70.000 pentru calificarea in grupele Cupei UEFA si cite 20.000 de euro pentru fiecare remiza inregistrata in grupa G. Rezultatele superioare obtinute de Dinamo si calificarea in primavara europeana au ridicat stacheta la 240.000 de euro pentru clubul din Stefan cel Mare. Cumulat, „ciinii" si giulestenii au cistigat ceva mai mult decit a obtinut Steaua in urma unei singure remize. (F.D.)

Cum stau echipele din Liga in campionatele interne Barcelona: locul 1, la egalitate de puncte cu Sevilla si la distanta de doar patru puncte de Real si Valencia, calificarea in grupe se joaca. Valencia: locul 3, la patru puncte de grupe. Real Madrid: locul 4, la patru puncte de locul calificant in grupe. Inter Milano: locul 1, sanse mari de a accede in grupe. AC Milan: locul 6, la 16 puncte de locul care asigura calificarea in grupe. AS Roma: locul 2, are sase puncte avans fata de locul trei, sanse mari de a accede direct in grupe. Manchester: locul 1, la sase puncte de locul 2, sanse mari de a accede in grupe. Chelsea: locul 2, la zece puncte de locul trei, sanse mari de a accede in grupe. Liverpool: locul 3, la zece puncte de grupe. Arsenal: locul 4, la 11 puncte de locul care asigura calificarea in grupe. Bayern München: locul 4, la sapte puncte de grupe. Lyon: locul 1 detasat, sanse uriase de a accede direct in grupe. Lille: locul 3, la cinci puncte de grupe. PSV: locul 1, la cinci puncte de locul secund, cu mari sanse de a ajunge direct in grupe. Celtic Glasgow: locul 1 detasat, dar campioana nu se califica direct in grupe. FC Porto: locul 1, la patru puncte de locul 2, sanse mari de a accede in grupe.