Principalele criterii dupa care administratia Bush i-a ales pe cei care au reconstruit Irakul au fost culoarea politica, pozitia asupra avortului si a pedepsei capitale.

Contractele pentru reconstructia Irakului au fost acordate exclusiv pe criterii politice de administratia de la Washington, ignorind chiar criteriile profesionale, arata cotidianul britanic „The Guardian", care publica fragmente din „Viata in orasul de smarald", cartea de dezvaluiri a lui Rajiv Chandrasekaran, director adjunct al „The Washington Post" si fost corespondent in Irak. Posibilitatea de a participa la efortul de reconstructie, ca parte a Autoritatii Provizorii a Coalitiei (APC, care a guvernat Irakul din aprilie 2003 pina in iunie 2004), a atras multi doritori. Cel care s-a ocupat cu cernerea listelor de amatori de contracte a fost Jim O’Beirne, de la Pentagon, numit politic pentru a angaja personal in institutia militara. Pentru a obtine un contract, aplicantii nu trebuiau sa se priceapa la Orientul Mijlociu sau sa aiba experienta in reconstructie postconflict, arata autorul cartii, ci sa demonstreze loialitate fata de administratia Bush. Selectarea candidatilor urma, in general, unei recomandari venite de la un membru de marca al Partidului Republican.

Intrebari ciudate

Intrebarile puse la recrutarea pentru reconstructie ar fi fost considerate ilegale in cazul unui interviu obisnuit de angajare: „Ati votat cu George W. Bush in 2000?", „Sprijiniti modalitatea in care presedintele duce razboiul impotriva terorismului?", „Sinteti pentru interzicerea avortului?". Diferenta fata de un simplu interviu o reprezinta faptul ca in cazul Pentagonului nu se aplica legislatia privind angajarile, deoarece se considera ca este vorba de numiri politice temporare. Un angajat al APC i-a povestit autorului cartii ca, atunci cind s-a prezentat la interviu, unul dintre adjunctii lui O’Beirne s-a lansat intr-o diatriba impotriva avorturilor si in favoarea pedepsei cu moartea. „Am simtit presiunea de a ma declara de acord cu el, daca voiam sa plec in Irak", declara membrul APC.

Campanie antifumat

Problema acestui tip de recrutari este ca a dus in Irak oameni nepregatiti: conducerea bursei irakiene a fost incredintata unui tinar de 24 de ani, fara experienta sau studii in domeniul finantelor. Fiica unui comentator neoconservator, proaspata absolventa a unei universitati evanghelice, a fost desemnata pentru a administra bugetul de 13 miliarde de dolari al Irakului. Sistemul sanitar irakian a fost luat de sub conducerea unui experimentat medic care lucrase in domeniul international si acordat unui apropiat al administratiei Bush, care s-a concentrat asupra unei campanii antifumat in Irak. Autorul sustine ca, in parte, esecul din Irak a fost cauzat de aceasta politica de recrutare.