Ada Rosetti, Andrei Gorzo si Anca Gradinariu dau tonul predictiilor autohtone cu privire la destinatarii statuetelor din aur.

La categoria Cel mai bun regizor, cei trei experti sint de acord. „Scorsese. Fara dubiu. Daca nu cistiga nici anul asta, jur sa nu mai scriu despre Oscaruri in veci", promite Anca Gradinariu, care mizeaza si pe „Cirtita" la Cel mai bun film. Acelasi lungmetraj si Martin Scorsese sint dati drept favoriti si de Ada Rosetti, care, in privinta ultimului, crede ca „este cel mai sigur premiu", afirmatie secundata de Andrei Gorzo, care sustine ca acest Oscar este ca si dat lui Scorsese, „pentru serviciile aduse patriei". Dar, la categoria de Cel mai bun film, criticul nu-i da sanse „Cirtitei", mizind pe o lupta intre „Fiecare se crede normal" si „Babel".

Thespienii nu dau unison

Gradinariu isi pune banii pe actorii dati drept favoriti, cu o exceptie: Forest Whitaker, Helen Mirren, Jennifer Hudson, si, surpriza, Mark Wahlberg, „care face aici rolul vietii lui: atunci cind e el pe ecran, nu mai exista concurenta nici din partea costarurilor lui, nici din partea convulsiilor stilistice ale lui Scorsese". Gorzo oscileaza in privinta celei mai bune interpretari secundare feminine, dar, la masculin, mizeaza pe Eddie Murphy. Referitor la „principali", criticul de film opteaza pentru Peter O’Toole, care, desi recipientul unui premiu pentru intreaga cariera, mai merita un premiu „pentru ca a trait asa cum a trait si inca mai traieste", desi Gorzo crede ca interpretarea lui Forest Whitaker a fost „cea mai bine recenzata a anului". Ada Rosetti mizeaza si ea pe Peter O’Toole si Mark Wahlberg, pe Helen Mirren si Jennifer Hudson. Explicatia optiunii ei pentru O’Toole este, „intii, un motiv personal, pentru ca mi-a placut modul in care si-a parodiat imaginea in film, si apoi cred ca e o ocazie buna pentru Academie sa ii dea Oscarul dupa ce nu i l-a dat de atit timp". In opinia lui Rosetti, „Borat" nu are vreo sansa la statueta pentru scenariu.

Contextul de peste Atlantic

Faimosul critic de film Andrew Sarris a refuzat sa faca predictii pentru aceasta editie a Oscarurilor, dar i-a criticat pe specialistii Caryn James, David Carr si Paula Schwartz pentru faptul ca au afirmat ca premiile de anul acesta nu vor surprinde pe nimeni, in special in categoriile rezervate actorilor. Julie Roberts, redactor specializat in film al site-ului Rotten Tomatoes, mizeaza pe actorii favoriti, dar si pe „Fiecare se crede normal", la categoria Cel mai bun film. Colega ei, Jennifer Yamato, e de acord, iar Hank Sartin, criticul de film de la „Time Out Chicago", pariaza pe Paul Greengrass la categoria Cel mai bun regizor.

Previziuni cu bucluc

Desi vinovat, la editia de anul trecut a decernarii premiilor Academiei Americane de Film, de doua gafe masive facute pe covorul rosu, fata in fata cu starurile ale caror nume si lungmetraje le incurca, criticul de film Roger Ebert a prevazut corect cine va lua statueta la categoriile majore, cu exceptia titlului de Cea mai buna actrita intr-un rol secundar. In ceea ce priveste Oscarurile de anul acesta, Ebert mizeaza pe actorii Helen Mirren, Forest Whitaker, Eddie Murphy si Jennifer Hudson. Statueta cea mai rivnita, crede el, ii va reveni filmului „Babel". Dar aici criticul insusi crede ca se insala, bazindu-se pe un zvon potrivit caruia „Fiecare se crede normal" s-ar alege cu trofeul la aceasta categorie. Titlul de Cel mai bun regizor va fi adjudecat de Scorsese, estimeaza Ebert. Cit despre filmul strain, criticul mizeaza pe „Pan’s Labyrinth".

Stiati ca... * Daca Scorsese rateaza din nou la categoria Cel mai bun regizor, aceasta fiind a sasea nominalizare, va detine recordul celor mai multe esecuri ale unui cineast la Oscar.

* Pentru „Diavolul se imbraca de la Prada", Meryl Streep s-a ales cu a 14-a nominalizare din cariera, devenind astfel cea mai nominalizata actrita a tuturor timpurilor.

* Melodiile din „Dreamgirls" nominalizate la Cel mai bun cintec nici nu sint din musicalul a carui adaptare e filmul, ci au fost scrise special pentru cel din urma.

* In cazul in care pierde anul acesta titlul de Cel mai bun actor, Peter O’Toole va rata a opta nominalizare, devenind actorul cel mai perdant al tuturor timpurilor.

* Cinci actori de origine africana, doua hispanice si o asiatica fac ca aceasta editie a Oscarurilor sa fie cea mai diversa etnic de cind se acorda premiile Academiei Americane de Film.

* Daca „Letters from Iwo Jima" obtine trofeul pentru Cel mai bun film, va fi prima data cind un film in alta limba decit engleza se alege cu aceasta statueta.