Fostul rector al Universitatii din Oradea, Teodor Maghiar, si fiul sau, Teodor Traian Maghiar, actualul conducator al aceleiasi institutii, sunt cercetati de procurorii anticoruptie privind un prejudiciu de peste 25 de milioane de euro. Totodata,
Fostul rector al Universitatii din Oradea, Teodor Maghiar, si fiul sau, Teodor Traian Maghiar, actualul conducator al aceleiasi institutii, sunt cercetati de procurorii anticoruptie privind un prejudiciu de peste 25 de milioane de euro. Totodata, procurorii au inceput, ieri, urmarirea penala a celor doi, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si fals intelectual. Rezultatul acestor actiuni a dus la un prejudiciu de aproape 900 de miliarde lei vechi, echivalentul a peste 25 de milioane euro.
Date false
Potrivit anchetatorilor, in perioada 2000 - 2004, Teodor Maghiar a semnat si a trimis catre Ministerul Educatiei si Cercetarii, in mod repetat, situatii statistice ce contineau date false privind numarul de studenti. De asemenea, a furnizat date nereale despre persoanele admise la studii pe locuri fara taxa. In acest mod, fostul rector i-a indus in eroare pe functionarii MEC care au aprobat obtinerea, de catre Universitatea din Oradea, a unor alocatii bugetare mai mari decat cele cuvenite. Prejudiciul adus bugetului de stat se ridica la valoarea de 784.075.169.000 lei si reprezinta diferenta dintre sumele ce s-ar fi cuvenit Universitatii si sumele efectiv alocate de la bugetul de stat.
Specializari inventate
Din cercetarile efectuate a reiesit ca, in noiembrie 2004, Teodor Maghiar impreuna cu fiul sau, actualul rector al Universitatii Oradea, a semnat si trimis la MEC o adresa prin care a atestat in fals date cu privire la numarul studentilor raportati, ceea ce a determinat cauzarea unui prejudiciu la bugetul de stat in valoare de 117.701.289.000 lei. Mai mult, in perioada 2000-2004, Maghiar Teodor, in calitate de rector si Maghiar Teodor Traian, in calitate de prodecan al Facultatii de Medicina si Farmacie, au semnat si eliberat un numar de 26 diplome de studii aprofundate unor cetateni straini care nu au fost inmatriculati si nu au urmat cursuri de pregatire sau specializare la aceasta institutie de invatamant. In plus, specializari ca chiropraxie, naturopatie sau osteopatie nu exista in Nomenclatorul Specialitatilor Medicale si Farmaceutice. In cursul zilei de ieri, cei doi invinuiti au luat la cunostinta de acuzatiile care li se aduc.
In topul celor mai bogati bugetari
Maghiar, fiul "Clanul Maghiar" cum a fost supranumit de presa locala, a tinut mult timp prima pagina a ziarelor. Intr-un top al celor mai bogati bugetari locali, familia Maghiar ar putea ocupa fara drept de apel primul loc. Astfel, fostul rector, Teodor Maghiar, detine o casa estimata la cel putin trei miliarde de lei, dar si patru hectare de teren in Uileacu de Cris, despre care fostul rector spune ca sunt mostenire de familie. Potrivit ziarului Bihoreanul, averea lui Teodor Maghiar ar fi mult mai mare si ar cuprinde si alte bunuri precum un conac cu vie, livada si ferma zootehnica, descoperite de mass-media locala. Cat despre cei doi fii ai fostului rector (Teodor Traian si Marius Adrian), publicatia citata spune ca impart o casa cat un bloc care ar starni pana si invidia unor oameni de afaceri de succes. De asemenea, fratii Maghiar ar fi actionari la zece firme - farmacii, policlinici, restaurante si firme de transporturi. Desi amandoi detin functii la institutii finantate din bani publici, nici unul dintre fratii Maghiar nu s-a obosit sa-si faca publica declaratia de avere potrivit legii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.